Alles voor een pannenkoek

Waar komen de ingrediënten van ons voedsel vandaan en hoe verwerk je deze tot een lekker gerecht. Tijdens de les wordt er natuurlijk ook gesmuld. 

Alles voor een pannekoek

Tijdens de les ‘Alles voor een pannenkoek’ bedenken en ontdekken kinderen wat er nodig is om een pannenkoek te kunnen bakken. Welke ingrediënten moeten erin? Waar komen die vandaan? En wat is er nog meer nodig om een pannenkoek te bakken. De kinderen gaan dus eieren rapen bij de kippen, melk halen bij de koe en het graan malen om meel te maken. Als alle ingrediënten zijn verzameld op de kinderboerderij wordt een beslag gemaakt, waaraan elk kind een bijdrage levert. Ook bakken ze zelf de pannenkoeken. Daarna is het natuurlijk smullen én samen afwassen.

Deze les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking achteraf op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

Aan het einde van de lescyclus hebben de leerlingen ervaren dat een alledaags product zoals een pannenkoek wordt gemaakt van ingrediënten die van planten of dieren afkomstig zijn.

Kerndoelen onderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

De les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG - 2 Geen hongerSDG-4 KwaliteitsonderwijsSDG-12 Verantwoorde consumptie en productieSDG - 15 Leven op het land

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: om de kinderen te helpen bij het bakken en opruimen is extra begeleiding nodig. Reken op 1 begeleider per groepje van vijf kinderen. Alle begeleiders worden actief bij de les betrokken.

  • Allergieën: aan het eind van de les eten de kinderen hun pannenkoeken. Houd dus rekening met kinderen die allergieën hebben voor bijvoorbeeld gluten of koemelk. Overleg tijdig met alle ouders. Zijn er kinderen met een allergie? Laat hem/haar dan een thuis gebakken pannenkoek meenemen die wel gegeten mag worden.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen, verspreid over acht verschillende locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

  • De Kooi (Periode 2: november - december)

  • De Wilgenhof (Periode 2: november - december)

  • De Beestenboel (Periode 3: januari - februari)

  • De Oedenstee (Periode 3: januari - februari)

  • De Bokkesprong (Periode 3: januari - februari)

 

Het is mogelijk om - vooraf of na afloop van de les - met de groep onze kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs). 

Wil je meer weten?

Neem contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.