Beestenboel

Spelenderwijs verschillende dieren op de kinderboerderij ontmoeten, en zo positieve ervaringen opdoen met deze dieren - dé kern van deze les. 

Beestenboel

Tijdens de ‘Beestenboel’ ontmoeten de kinderen spelenderwijs verschillende boerderijdieren. De les is volledig gericht op een positieve ervaring met onze dieren. Eventuele angsten of weerstand worden verminderd of zelfs overwonnen. Daarnaast leren de kinderen om respectvol met de dieren om te gaan. De kinderen worden gestimuleerd om met behulp van hun zintuigen de verschillen in vacht, veren, uitwerpselen, staarten, snuiten, poten en geluiden te ervaren.

In het lokaal wordt gestart met de kennismaking met het konijn. Daarna gaan we naar buiten en is de tijd aangebroken om - in groepjes en met specifieke opdrachten - kennis te maken met de dieren op de kinderboerderij.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, bestaande uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

De leerlingen zijn in contact gekomen met zeven levende boerderijdieren (kip, koe, geit, schaap, paard, varken en konijn). Ze ervaren wat de meest opvallende kenmerken van deze dieren zijn (vacht, geluid, snuit, staart poep, pootafdruk). Ook leren ze dat niet alle dieren altijd gevoerd, geaaid of geborsteld willen worden, en dat het goed is om hen dan met rust te laten. Hun eventuele weerstand tegen de genoemde dieren is overwonnen of verminderd.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG-4SDG - 15

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: ieder groepje heeft een actieve begeleider nodig. De begeleider leest de opdrachten voor en helpt met een positieve houding bij het contact met de dieren.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen. Deze zijn verspreid over 8 verschillende locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

  • De Wilgenhof (Periode 1: september-oktober) 

  • De Blijde Wei (Periode 4: maart-april)

Het is mogelijk om - voordat de les begint of na afloop - met de groep vrij onze kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.