Beschuit met muisjes

Sommige dieren komen uit een ei, andere uit de buik van de moeder. Een les over manieren waarop dieren geboren worden en zich ontwikkelen.

Beschuit met muisjes

De lente is een tijd van nieuw leven en geboortes. Tijdens ‘Beschuit met muisjes’ ontdekken de kinderen dat dieren op verschillende manieren geboren worden en zich anders ontwikkelen. Sommige dieren komen uit een ei, andere uit de buik van de moeder. Hoe zorgen moeders voor hun jongen? Wat eten de jonge dieren en is dat bij mensen hetzelfde? Wat is metamorfose eigenlijk? Aan het einde van de les hebben de kinderen antwoord op al dit soort vragen.

Tijdens de les staan de lente, geboortes en jonge dieren centraal. Kinderen gaan onder andere in groepen aan de slag met verschillende opdrachten in ontdekhoeken. Hierbij staan onder meer de volgende vragen centraal: Hoe word ik geboren? Hoe zie ik eruit als ik net geboren ben? Wat eet ik als ik net geboren ben? En: hoe zie ik eruit als ik volwassen ben? Natuurlijk komen de kinderen ook in aanraking met echte dieren van de kinderboerderij.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, bestaande uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

Aan het eind van de lescyclus weten de leerlingen dat er twee verschillende manieren zijn waarop dieren worden geboren: uit een ei (eierleggend) of uit de buik van de moeder (levendbarend).

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG-4 Kwaliteitsonderwijs SDG-14 Leven in het water SDG - 15 Leven op het land 

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: ieder groepje (maximaal 5 groepjes) heeft een actieve begeleider nodig.

  • Gepaste kleding en schoenen zijn wenselijk.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen. Deze zijn verspreid over 8 verschillende locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

  • De Kraal (Periode 4: maart - april)

  • De Wilgenhof (Periode 4: maart - april)

  • De Molenwei (Periode 5: mei - juni)

 

Het is mogelijk om - voordat de les begint of na afloop - met de groep vrij onze kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een educatief medewerker via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.