Bijen

Wist je dat er Nederland ongeveer 300 soorten bijen leven? Volg deze les over hun leefwijze, manier van communiceren en rol in onze voedselvoorziening.

Bijen

Wat een bijzondere dieren, die bijen! Wist je dat er Nederland ongeveer 300 soorten bijen leven? Toch gaat het, als we praten over bijen, meestal over de honingbij. Er is van alles te ontdekken over deze insecten: hun bijzondere leefwijze, manier van communiceren, rol in onze eigen voedselvoorziening en nog veel meer. Tijdens de les komen al deze aspecten van de (honing)bij aan de orde. De kinderen gaan met behulp van opdrachten op ontdekkingstocht en krijgen meer waardering voor bijen.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking achteraf op school. Deze lesactiviteiten ontvang je via een bevestigingsmail, nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les.

Doel

De leerlingen onderkennen het belang van de bij voor de natuur en voor de eigen voedselvoorziening. Na de lescyclus is er bij de leerlingen meer waardering ontstaan voor bijen en de honingbij in het bijzonder.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG - 2 Geen honger SDG-4 Kwaliteitsonderwijs SDG-12 Verantwoorde consumptie en productie SDG - 15 Leven op het land 

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: het is wenselijk om extra begeleiding mee te nemen om te helpen bij het maken van de opdrachten.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen, verspreid over acht locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

  • De Kooi (Periode 5: mei - juni)

  • De Molenwei (Periode 5: mei - juni)
     

Het is mogelijk om vooraf of na afloop van de les met jouw groep de kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de buttons onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.