In de sloot, uit de sloot

Helemaal zelf - met een schepnet - ontdekken wat er leeft in en om de sloot. Door deze les gaat er een nieuwe wereld open voor de kinderen.

Slootvissen

Tijdens de les ‘In de sloot, uit de sloot’ ontdekken de kinderen zelf welke dieren er in en om de sloot leven. Dit doen zij door met een schepnet te vissen naar slootdiertjes. Door al die verschillende levensvormen die zij zien, opent een nieuwe wereld voor ze. Dit is van grote toegevoegde waarde voor de manier waarop de kinderen hun leefomgeving beleven. Daarnaast ontstaat er waardering voor andere levende wezens dan zijzelf.

Na een korte instructie over de werkwijze tijdens de les, gaan de kinderen in tweetallen aan de slag om waterdiertjes uit de sloot te vangen. Door te observeren en met behulp van een zoekkaart leren de kinderen welke diertjes het zijn. Natuurlijk worden alle diertjes na het bekijken voorzichtig vrij gelaten in de sloot. De eigen zoekkaart mag aan het eind van de les mee naar huis.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, bestaande uit; een voorbereiding op school, de les op de stadsboerderij en de verwerking op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les, via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

Aan het einde van de lescyclus hebben de leerlingen, door zelf met een schepnet in een sloot te vissen, ontdekt dat er een grote verscheidenheid aan dierlijke levensvormen in een sloot is.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij de onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG-4 Kwaliteitsonderwijs SDG-14 Leven in het water  

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: tijdens de les is 1 begeleider per 6 kinderen noodzakelijk. Alle begeleiders worden actief bij de les betrokken. Het is belangrijk dat de begeleiders met een actieve en positieve houding de kinderen helpen.  

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze stadsboerderijen of in een educatieve tuin. Deze zijn verspreid over verschillende locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de stadsboerderij/tuin bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

 

  • De Molenwei (Periode 1: september - oktober)
  • De Blijde Wei (periode 5: mei - juni)
  • De Bokkesprong / Essenburgsingel (periode 5: mei - juni)
  • De Wilgenhof (periode 5: mei - juni)

 

Het is mogelijk om met de groep - voordat de les begint of na afloop - onze stadsboerderij/tuin vrij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.