Huisdieren

Veel Rotterdamse gezinnen hebben of willen een huisdier. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? In de les het antwoord op deze vraag.

Huisdieren met kinderen

Veel Rotterdamse gezinnen hebben of willen een huisdier. De omgang met en verzorging van dieren zijn voor kinderen zeer waardevol. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Welke zorg heeft een huisdier nodig? Hoe ga je met het dier om? Wat kost het en wat heeft het dier nodig om een goed leven te kunnen leiden. Tijdens de les ‘Huisdieren’  gaan leerlingen op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

De kinderen starten met de onderzoeksvraag: ‘Welke dieren hebben het fijn?’ Ze worden uitgedaagd na te denken over dierenwelzijn en wat hiervoor nodig is. Dan is het tijd om zelf in groepjes de dieren, die aanwezig zijn, te verzorgen. Met behulp van een rollenspel geven kinderen antwoord op (hulp)vragen over huisdieren die worden gesteld door de aanwezige begeleiding. Aan het eind is een reflectie op dat wat ze hebben geleerd.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

Na de lescyclus hebben de kinderen ervaren welke verantwoordelijkheden het hebben van huisdieren met zich meebrengt.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG-4 Kwaliteitsonderwijs SDG-14 Leven in het water SDG - 15 Leven op het land 

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: ieder groepje (maximaal 5 groepjes) heeft een actieve begeleider nodig. De begeleiders worden actief bij de les betrokken en stellen hulpvragen over huisdieren aan de kinderen.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen. Deze zijn verspreid over acht verschillende locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locatie(s):

  • De Blijde Wei (Periode 3: januari - februari)

Het is mogelijk om - voordat de les begint of na afloop - met de groep vrij onze kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.