Knaagdieren

Wat maakt knaagdieren zo succesvol in het dierenrijk? Alles komt langs: hun leefwijze, lichaamsbouw, zintuigen, gedrag en plaats in onze natuur.

Knaagdieren

Een heel succesvolle groep dieren in het dierenrijk zijn de knaagdieren. Ook in Nederland komen deze dieren voor. Niet alleen als huisdier, maar ook in het wild leven zo’n 25 verschillende soorten. Tijdens de les over knaagdieren leren de kinderen van alles over deze diergroep: hun leefwijze, lichaamsbouw, zintuigen, gedrag en plaats in onze natuur. In groepjes gaan ze aan de slag met verschillende opdrachten. Ze ontdekken de rol van knaagdieren in het algemeen en die in hun eigen leven. Aan het einde van de les heeft elk kind op zijn eigen manier een positieve ervaring opgedaan met minstens één soort knaagdier.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking achteraf op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

De leerlingen herkennen de twee belangrijkste kenmerken van het knaagdier en hebben allemaal op hun eigen manier een ervaring gehad met een knaagdier, door middel van kijken, voelen en/of vasthouden.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG-4 Kwaliteitsonderwijs SDG - 15 Leven op het land 

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: om te helpen bij het maken van de opdrachten.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen, verspreid over acht locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

  • De Bokkesprong (Periode 2: november - december)

  • De Kooi (Periode 3: januari - februari)

  • De Molenwei (Periode 3: januari - februari)

Het is mogelijk om vooraf of na afloop van de les met jouw groep de kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De prijs voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

NB! Voor groep 5 en 6 is het, naast een gratis les, ook mogelijk om zonder kosten deel te nemen aan het programma ‘Schooltuinieren’.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.