Op Reis met de Radijs

Een afvalscheidingsles, omdat het zonde is dat resten van groente, fruit en ander eten bij het restafval terechtkomen. Terwijl het ook compost kan worden.

Op reis met de radijs

In de les Op Reis met de Radijs leren kinderen dat het zonde is dat groente-, fruit- en etensresten bij het restafval terecht komen. Terwijl er ook compost van gemaakt kan worden - waardevolle voeding voor de groei van planten en bloemen. Door deze les worden de kinderen opgeleid tot ware gfe-ambassadeurs, zodat ze hun huisgenoten informeren en ‘meenemen’ in het scheiden van afval.

Het begrip composteren is complex voor kinderen, daarom begint de les met een voorbereidende activiteit in de klas. Ze starten met het proeven van een radijs en het ‘bekijken’ van het verteringsproces van het loof. Samen met de Medewerker Educatie van Natuurstad doorlopen ze uiteindelijk de hele cyclus - de reis - van het composteren tot een nieuwe radijs.

Omdat de les niet alleen over gfe-afval gaat, maar ook aandacht schenkt aan gfe+t en andere rest- en afvalstromen, biedt hij flink wat eye-openers.

De gastles is ontwikkeld in opdracht van en in samenwerking met gemeente Rotterdam/Stadsbeheer, hij duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding, de gastles en de verwerking achteraf - allemaal op school zelf. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

De leerlingen van groep 6 en 7 inspireren gfe en ander afval te scheiden, om zo de kringloop te sluiten. Deze generatie is de toekomst en weet door deze les hoe en waarom het groenafval wordt gescheiden van de rest.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 39: Milieu

  • Kerndoel 44: Kennis van producten

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG-4 KwaliteitsonderwijsSDG-12 Verantwoorde consumptie en productieSDG - 15 Leven op het land

 

Belangrijk voor deze gastles

  • Het is belangrijk dat de voorbereidende les op school daadwerkelijk is gegeven.

Op welke locaties wordt deze gastles gegeven?

Natuurstad geeft deze gastles Op Reis met de Radijs op aanvraag op basisscholen in wijken met galerijflats, portiekwoningen en appartementen waar een gfe-afvalcontainer is geplaatst. Dit zijn Blijdorp, Prins Alexander, Pernis en Hoek van Holland. In 2023 is de les ook beschikbaar voor scholen in Kralingen-Oost en Kralingen-West. 

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Deze gastles voor groep 6 en 7 is gratis. Naast deze gratis gastles is het mogelijk een gratis natuurles te volgen en voor groep 6 geldt dat ze ook zonder kosten kunnen deelnemen aan het programma ‘Schooltuinieren’. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor een extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).  

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.