Uitvogelen

Wie horen we dagelijks fluiten, vaak zonder dat we er echt aandacht voor hebben? Hoog tijd om te ontdekken wie deze vogels zijn, in hun eigen omgeving.

Uitvogelen

Vogels, we horen ze regelmatig fluiten en toch geven we vaak weinig aandacht aan deze dieren. Tijdens de les ‘Uitvogelen’ gaat wel alle aandacht uit naar deze dieren. De kinderen leren tal van vogels te ontdekken in hun eigen directe leefomgeving. Op welke manier komen die vogels aan voedsel? Wat eten ze en hoe vertelt hun lichaam iets over hun manier van leven? Door zelfstandig, of in groepjes, aan de slag te gaan met de opdrachten krijgen de kinderen antwoord op dit soort vragen. Elk kind kan met een verrekijker zelf vogels spotten buiten. Aan het einde van de les hebben de kinderen meer waardering voor al die mooie vogels om hen heen.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking achteraf op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

De leerlingen benoemen na afloop van de lescyclus de kenmerken van een vogel. Ook hebben ze kennisgemaakt met de algemene vogels om ons heen en kunnen ze waardering en verwondering uiten over deze stadsdieren.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 39: Milieu

  • Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG-4 Kwaliteitsonderwijs SDG - 15 Leven op het land

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: om te helpen bij het maken van de opdrachten.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen en tuinen, verspreid over de locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij/tuin bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locatie(s):

  • De Blijde Wei (Periode 3: januari - februari)

  • De Molenwei (Periode 4: maart - april)

Het is mogelijk om vooraf of na afloop van de les met uw groep de kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De prijs voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

NB! Voor groep 5 en 6 is het, naast een gratis natuurles, ook mogelijk om zonder kosten deel te nemen aan het programma ‘Schooltuinieren’.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.