Wauw het leeft

Een les vol ontmoetingen met planten, dieren en niet-levend materiaal, en de verwondering hierover. Maar vooral: voorzichtig leren zijn met alles wat leeft!

Wauw het leeft

Tijdens de les ‘Wauw het leeft’ maken we gebruik van de natuurlijke, ontdekkende en onderzoekende houding van kinderen en de verwondering over (jong) leven. Ze komen in aanraking met levende planten en échte dieren en niet-levend materiaal. Voorzichtig omgaan met levende ‘dingen’ staat centraal deze les. Ook worden de kinderen uitgedaagd in de ontdekkingstocht hun gevoel te uiten.

De kinderen ontdekken de verschillen tussen levende en niet-levende ‘dingen’. Hoe herken je bijvoorbeeld een nepbloem? En wat is het verschil tussen een knuffeldier en een echt dier? Na de introductie gaan de kinderen in groepjes aan de slag met opdrachten, die bestaan uit drie delen: een doe-opdracht, de vraag ‘Is het een plant of een dier?’ en het geven van een waardering aan het onderwerp van de opdracht. Ook in deze les bespreken ze na afloop de ervaringen.

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, bestaande uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel

Aan het einde van de lescyclus zijn de leerlingen actief gestimuleerd om na te denken wat levend en niet-levend is, doordat ze met planten, dieren en voorwerpen in contact zijn geweest.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 39: Milieu

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende SDG’s (Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030):

SDG-4 KwaliteitsonderwijsSDG-14 Leven in het waterSDG - 15 Leven op het land 

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: ieder groepje heeft een actieve begeleider nodig. De begeleider leest de opdrachten voor en helpt met een positieve houding bij het contact met de dieren.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen. Deze zijn verspreid over 8 verschillende locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

  • De Bokkesprong (Periode 2: november - december)

  • De Molenwei (Periode 2: november - december)

 

Het is mogelijk om - voordat de les begint of na afloop met de groep - vrij onze kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de button(s) onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een educatief medewerker via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.