eikenblad ijsvogel

100 Jaar Schooltuinieren

Op 19 december 1919 werd de ‘Rotterdamsche Vereeniging voor Schoolwerktuinen’ opgericht. Dat betekent: al 100 jaar schooltuinieren in Rotterdam. Dat gaan we vieren!

schooltuin

100 jaar schooltuinieren

Op 19 december 1919 werd de ‘Rotterdamsche Vereeniging voor Schoolwerktuinen’ opgericht. Nu, 100 jaar later, wordt er nog steeds elk jaar door leerlingen uit groep 6/7 van het basisonderwijs het Schooltuinprogramma gevolgd. In 2019 ontvingen wij ruim 3.000 leerlingen!

Op 11 educatieve tuinen, verspreid over de hele stad, leren kinderen alles over zaaien en planten, de tuin onderhouden en het belang van bodemdieren. Ze leren hoe je groenten moet oogsten en hoe je van die oogst een lekkere, gezonde, maaltijd kunt bereiden. Maar op de schooltuin leer je nog veel meer, zoals samenwerken met je klasgenoten en héél véél geduld hebben.
 

/sites/www.natuurstad.nl/files/styles/large_crop/public/Kopbeelden/zw.jpg?itok=B3_T2gTv

Tentoonstelling

De interactieve tentoonstelling 100 Jaar Schooltuinieren is te vinden in de Centrale Bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat 110). Op dit moment is de bibliotheek gesloten. Wij vullen deze pagina aan wanneer wij weten wanneer de tentoonstelling weer te bezoeken is.

Bij de tentoonstelling krijg je aan de hand van (oude) foto’s, lesmaterialen en filmpjes een kijkje in de ontwikkeling van het schooltuinieren door de jaren heen. Waarom is schooltuinieren al 100 jaar zo belangrijk? Hoeveel schooltuinen zijn er en wat leer je daar allemaal eigenlijk? Je ziet het bij 100 Jaar Schooltuinieren.

De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van de bibliotheek gratis te bezoeken in de centrale hal.

/sites/www.natuurstad.nl/files/styles/large_crop/public/Kopbeelden/klein-LodewijkHoekstra-076%C2%A9-GreenWorldMedia.jpg?itok=Qhm6D941

Lezing Lodewijk Hoekstra

Lodewijk Hoekstra, TV-tuinman en bekend van Eigen Huis & Tuin en Expeditie Robinson verzorgt een lezing over natuur en tuinieren. Lodewijk neemt ons mee in de wereld van voedsel, het leuke van moestuinen en het belang om de jeugd hierover te informeren. Dit doet hij bijvoorbeeld door het aanbod van schooltuinieren aan het onderwijs.

Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus, wordt de lezing verplaatst naar een later moment in het jaar.

/sites/www.natuurstad.nl/files/styles/large_crop/public/Kopbeelden/lucy-3640.jpg?itok=VsiMLm9_

Voorpremière 'De Schooltuin'

Dit najaar draait de film 'De Schooltuin - Een jaar rond met je handen in de grond' in de bioscoop. Een bijzondere film van EMS FILMS, waarin een Amsterdamse schoolklas een jaar gevolgd wordt tijdens hun avonturen op de schooltuin.

In samenwerking met EMS FILMS organiseren wij later dit jaar de Rotterdamse voorpremière. 

Kijk voor meer informatie over de film op www.dewildestad.nl/schooltuin

Op de tuin

Ben je benieuwd hoe een schooltuin er tegenwoordig eigenlijk uitziet of hoe de tuin er vroeger bijlag? Speciaal voor het jubileumjaar wordt er op alle educatieve tuinen een ouderwetse schooltuin aangelegd. In de week van 1 juni en 21 september worden er bovendien allerlei activiteiten georganiseerd op de schooltuin. Hou deze pagina goed in de gaten om te zien wat er bij jou in de buurt te beleven is.

Tot op de tuin!

Combinatie beeld oud en nieuw