100 Jaar Schooltuinieren!

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de ‘Rotterdamsche Vereeniging voor Schoolwerktuinen’ werd opgericht. Dat betekent: al 100 jaar schooltuinieren in Rotterdam. Dat gaan we vieren!

Op 19 december 1919 werd de ‘Rotterdamsche Vereeniging voor Schoolwerktuinen’ opgericht. Nu, 100 jaar later, wordt er nog steeds elk jaar door leerlingen uit groep 6/7 van het basisonderwijs het Schooltuinprogramma gevolgd. In 2019 ontvingen wij ruim 3.000 leerlingen!

Op 11 educatieve tuinen, verspreid over de hele stad, leren kinderen alles over zaaien en planten, de tuin onderhouden en het belang van bodemdieren. Ze leren hoe je groenten moet oogsten en hoe je van die oogst een lekkere, gezonde, maaltijd kunt bereiden. Maar op de schooltuin leer je nog veel meer, zoals samenwerken met je klasgenoten en héél véél geduld hebben.

Er valt ontzettend veel te vertellen over 100 jaar schooltuinieren en dat gaan wij het gehele jubileumjaar doen. Dit hele jaar zetten we onze schooltuinen extra in het zonnetje. In het voorjaar beleef je de geschiedenis, het heden en de toekomst van het schooltuinieren bij de expositie “100 Jaar Schooltuinieren” in de Bibliotheek Rotterdam. Ben je benieuwd hoe een schooltuin er tegenwoordig eigenlijk uitziet of hoe de tuin er vroeger bijlag? Speciaal voor het jubileumjaar wordt er op elke educatieve tuin ook een ouderwetse schooltuin aangelegd. Het belooft een bijzonder jaar vol leuke activiteiten te worden. Tot op de tuin!