50-jarig jubileum van kinderboerderij De Oedenstee

Hoera! Kinderboerderij De Oedenstee bestaat 50 jaar. Al die jaren heeft de boerderij een belangrijke wijkfunctie in Hoogvliet. Dat is best bijzonder, want de kinderboerderij had zonder de inzet van buurtbewoners bijna niet meer bestaan. Op woensdag 12 oktober wordt het jubileum feestelijk gevierd. Tijd voor een terugblik.

Medewerkers De Oedenstee Natuurstad

Bewoners die als kind bij De Oedenstee kwamen, nemen nu hun kinderen of kleinkinderen mee. Astrid werkt al dertig jaar op de kinderboerderij en hielp al mee als tienjarig meisje. Stilzitten was niets voor haar, dus deed ze klusjes. Astrid: “Samen met een groep buurtgenoten stonden we ieder weekend vóór achten al aan het hek, we waren er eerder dan het personeel.”

Bezoekers De Oedenstee
Astrid en haar moeder Jopie

Ook haar eigen kinderen nam ze mee naar de boerderij en haar moeder van 91 komt vaak langs. Voor ouderen die eenzaamheid ervaren, is de Oedenstee een mooie ontmoetingsplek. “Ik vind de gezelligheid heel erg leuk,” vertelt Jopie. 

Vrijwilliger Quint helpt ook al vanaf zijn tiende mee. “Ik vind het leuk om lekker bezig te zijn met de dieren en kinderen iets bij te brengen. Ik leer ze bijvoorbeeld waar melk vandaan komt. Sommige kinderen denken dat bruine koeien chocolademelk geven.”

medewerkers De Oedenstee
Van links naar rechts: Astrid, Mitchell, Daisy, Quint en zijn zusje & Michael

De barricade op

Volgens dierverzorger Michael is de wijkfunctie bijzonder. “We zijn erg belangrijk voor de wijk en ze steunen ons.” Bijvoorbeeld toen de gemeente de boerderij tien jaar geleden wilde sluiten. Daar waren de bewoners en werknemers het niet mee eens. Als protest gingen ze op de tractor naar het stadshuis. Astrid weet het nog goed: ”Een vaste bezoeker had handtekeningen uit de buurt verzameld. Een andere buurtbewoner, die altijd hooi en stro bracht, haalde ons op met de trekker. In zijn aanhangwagen zijn we toen met de handtekeningen de barricade opgegaan om van ons te laten horen.”

krantenknipsel

Schaapscheren

Hoogtepunten van afgelopen 50 jaar zijn volgens Astrid en Michael activiteiten zoals het schaapscheren op de kinderboerderij. De hele buurt komt dan samen voor het leuke evenement, dat jaarlijks terugkeert en voor iedereen toegankelijk is.

schaapscheren oude foto
Schaapscheren in de jaren ‘80

Vier het jubileum mee

Op woensdagmiddag 12 oktober vieren we het jubileum op kinderboerderij De Oedenstee in Hoogvliet, met spelletjes, lekkers en gezelligheid. Kom je ook langs op ons feestje? Van 13:00 uur tot 16:00 is iedereen van harte welkom! Meer gegevens vind je hier: activiteitenmiddag-voor-jubileum-50-jaar-oedenstee