Bijzondere Natuur(stad)schuurtjes

De natuurinclusief gebouwde schuurtjes zijn mini-biotopen op de locaties van Natuurstad

Natuurstad Rotterdam plaatst bijzondere, duurzame Natuur(stad)schuurtjes ter vervanging van bestaande houten opstallen, zoals tuinhuisjes en kleine houten stalletjes. Ze levert daarmee een directe bijdrage aan de duurzaamheid, biodiversiteit en vergroening van Rotterdam. De schuurtjes zijn te bekijken tijdens de openingsuren van de locaties. 

Natuur(stad)schuurtje op De Enk

Een Natuur(stad)schuurtje is vrij uniek. Het biedt eenvoudig en zonder al teveel extra kosten nestel-, schuil- en/of verblijfsgelegenheid voor allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren. Natuurstad maakt zo mini-biotopen van, en bij, haar nieuwe Natuur(stad)schuurtjes. Het schuurtje wordt gecombineerd met bijvoorbeeld een vegetatiedak, regenton, gevelbeplanting en een groene tuininrichting eromheen. Doordat er duurzame materialen zijn gebruikt, hebben de schuurtjes nauwelijks onderhoud nodig. De schuurtjes zelf worden vooral gebruikt voor de opslag van tuingereedschap.

Natuurinclusief bouwen

“Natuurinclusief denken en bouwen past uitstekend bij de missie van Natuurstad. Met deze schuurtjes, die zijn gebouwd met duurzame materialen en nauwelijks onderhoud nodig hebben, leveren we als Natuurstad een directe bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit en het vergroenen van de stad. Daarnaast zorgen de nieuwe schuurtjes voor een mooie, interessante en nog groenere en gezonde omgeving voor de bezoekers van onze locaties en onze medewerkers,” aldus Directeur Louise Bergenhenegouwen.

Atelier GroenBlauw uit Delft, gespecialiseerd in duurzame, klimaat- en toekomstbestendige architectuur en stedenbouw, heeft bijgedragen aan het ontwerp van de nieuwe Natuur(stad)schuurtjes. Deze inzet was mogelijk door een subsidie van Rotterdams Weerwoord. De natuurschuurtjes staan nog maar op een beperkt aantal plaatsen in Nederland, waaronder de Green Village in Delft.

Het kleine Natuur(stad) op De Enk
Het kleine Natuur(stad)schuurtje

Veertig tuinhuisjes/opstallen

De standaard houten opstallen op de locaties van Natuurstad, zoals de tuinhuisjes, maar ook de kleine houten stalletjes worden de komende jaren - alleen als dat noodzakelijk is - vervangen door de Natuur(stad)schuurtjes. Het gaat in totaal om ongeveer veertig tuinhuisjes en opstallen. Het eerste Natuur(stad)schuurtje nieuwe stijl is geplaatst op De Enk; intussen staan op De Enk ook al twee kleine Natuurstadtuinschuurtjes. Maar ook op educatieve tuin Geelkruid zijn inmiddels een tuinschuurtje en houtopslag/pompoenenschouwkast gerealiseerd. En op dit moment worden op de kinderboerderijen De Blijde Wei, De Beestenboel en De Oedenstee en op educatieve tuin Essenburgsingel eveneens houten opstallen in deze nieuwe stijl gebouwd.

Nut en noodzaak vergroenen woonomgeving

Natuurstad wil met deze schuurtjes ook vanuit educatief oogpunt laten zien wat het nut en de noodzaak zijn van het vergroenen van de eigen woonomgeving. En bezoekers van de locaties inspireren thuis of op andere plekken ook een ‘natuurschuur minibiotoop’ te maken - een groen alternatief voor de standaardberging.