Boomfeestdag 2021

Wethouder Vincent Karremans en de kinderen van obs Prins Alexander Rotterdam planten 27 bomen in het Ommoords Veld bij kinderboerderij De Blijde Wei tijdens Boomfeestdag.

Boomfeestdag

Bomen zijn onmisbaar, zeker in een stad als Rotterdam. Stichting Natuurstad Rotterdam was tijdens de Nationale Boomfeestdag op woensdag 10 november gastheer voor wethouder Vincent Karremans (Buitenruimte), die samen met basisschoolleerlingen van groep zeven van obs Prins Alexander op het Ommoordse veld 27 bomen heeft geplant. Het thema van de Nationale Boomfeestdag was dit jaar: bomen maken gezond!

Eerst leren...

Ruim twintig basisschoolleerlingen van groep zeven van obs Prins Alexander Rotterdam begonnen de dag met een les op kinderboerderij De Blijde Wei. Een docent van Natuurstad Rotterdam ging daarbij in op de betekenis van bomen in het algemeen, waarom bomen als de longen van stad en land belangrijk zijn, bomen als biotoop voor planten en dieren en tenslotte op de rol van wormen in de grond rond bomen. De leerlingen waren enthousiast en gei╠łnteresseerd. Ook de directeur van Natuurstad, Louise Bergenhenegouwen, benadrukte in haar welkomstwoord dat een groene en gezonde stad belangrijk is voor iedere inwoner van Rotterdam: "Zoals de Stichting Nationale Boomfeestdag elk Nederlands kind op de basisschool een boom wil laten planten, zo streeft Natuurstad er naar elk Rotterdams kind in de basisschoolleeftijd een leerervaring te geven: door het schooltuinieren op een van onze educatieve tuinen, of met een natuurles in de klas of op een van onze kinderboerderijen. Daarmee maken we toekomstige generaties bewust van het belang van ons groene milieu en een duurzame omgang daarmee. Op de Boomfeestdag komen die ambities en missies elk jaar prachtig samen!"

... en dan actie!

Na de les liepen de leerlingen samen met wethouder Karremans en Louise Bergenhenegouwen naar de plantlocatie op het Ommoordse veld, een uniek stukje historisch polderlandschap in Rotterdam. Daar werden de handen uit de mouwen gestoken en hebben zij gezamenlijk zevenentwintig bomen geplant. De boomsoorten, onder meer wilgen, populieren, appel- en perenbomen en een moeraseik, zijn belangrijk voor de biodiversiteit en dragen bij aan een duurzame en klimaatbestendige stad.

Ook werden de leerlingen getrakteerd op een demonstratie: Anton Klijnsmit van de gemeente Rotterdam liet zien hoe hij uit hout, afkomstig van dode bomen, met een kettingzaag prachtige sculpturen maakt. De door hem ter plekke vervaardigde uil is aan het einde van het programma verloot onder de aanwezige toeschouwers. Met een oorkonde, een potlood in de vorm van een tak en een Natuurstad Dopper op zak hebben de leerlingen de stad weer een stuk groener gemaakt!

Bomen maken gezond!

Rotterdam doet jaarlijks mee aan de Nationale Boomfeestdag. Het thema van dit jaar is: bomen maken gezond! Groen is het afgelopen jaar voor zowel volwassenen als voor kinderen belangrijker geworden. Het wordt meer gewaardeerd en draagt bij aan de gezondheid. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen meer en zijn creatiever. Groen vermindert stress, de concentratie is beter en het geeft energie. Ook docenten profiteren van een groene omgeving. Stichting Natuurstad Rotterdam ondersteunt het thema van harte en doet samen met de gemeente Rotterdam al vele jaren mee aan deze feestelijke dag, waarbij bomen en natuureducatie centraal staan. Natuurstad Rotterdam was daarom op 10 november graag de gastheer voor de boomfeestactiviteit op het Ommoordse Veld. Op de plantlocatie is een herinneringspaal geplaatst.