De natuurlessen zijn begonnen!

Het schooljaar is weer gestart en ook onze natuurlessen zijn afgelopen week weer begonnen. De komende 7 weken staan er bijna 600 lessen gepland op onze kinderboerderijen en tuinen.  

Op de tuin

Elk jaar kunnen de leerkrachten van de Rotterdamse basisscholen hun klas aanmelden voor een natuurles bij Natuurstad. Ons aanbod bestaat uit 16 basislessen en een schooltuinprogramma. Voor elk leerjaar is er een leuke, leerzame les. Daarnaast biedt Natuurstad de scholen een plus-aanbod met extra lessen, leskisten en het seizoenspakket.

 

Basisles 'Kleine beestjes'

Op kinderboerderij De Kraal gaat de les 'Kleine Beestjes' van start. 700 leerlingen uit groep 1 en 2 zullen de komende weken deze les volgen. De kinderen maken kennis met levende kleine diertjes en hun leefomgeving. Ze bestuderen de manier waarop de diertjes zich bewegen. Misschien durven de kinderen deze kleine beestjes zelfs wel heel voorzichtig vast te houden. Natuurlijk laten ze de beestjes aan het eind van de les weer vrij. Kortom: deze les is een speelse en spannende ontdekkingstocht! 

De 16 basislessen zijn op alle 8 kinderboerderijen en op educatieve tuin De Enk van Natuurstad te volgen. 

Schooltuinles
 

Schooltuinprogramma

Op educatieve tuin De Molenwei gaat het schooltuinprogramma weer verder. Hier komen 12 groepen van diverse scholen uit Charlois en omgeving weer op bezoek bij hun schooltuin. Vorig schooljaar hebben zij van alles geleerd over kieming, grondsoorten en de delen van een plant. Vanwege het coronavirus konden hebben de lessen vorig schooljaar grotendeels digitaal plaatsgevonden. Via filmpjes van de schooltuinjuffen en -meesters, kregen zij digitaal les over compost, het belang van wormen, insecten en bloemen en zaden en vruchten.  Nu komen de kinderen weer naar de tuin. De lessen staan de komende weken in het teken van het verwerken van de oogst: er wordt Goudsbloemzalf, tomatensaus en meel gemaakt. Voor veel kinderen is het hoogtepunt van het schooltuinprogramma het bakken van hun eigen pizza in de houtoven, met verse groenten uit eigen tuin.

Het schooltuinprogramma is te volgen op alle 11 educatieve tuinen van Natuurstad. 

Coronamaatregelen

In de zomervakantie hebben wij ons goed voorbereid op de komst van de scholen. Wij hebben besloten om tot aan de herfstvakantie de meeste lessen volledig buiten te laten plaatsvinden. Slechts een enkele les gaat in een leslokaal van start. Daarnaast:

  • Zijn alle leslokalen gecontroleerd en akkoord bevonden op voldoende ventilatiemogelijkheden, 
  • Zijn er voldoende mogelijkheden om de handen te wassen of te ontsmetten bij aankomst op het terrein en/of binnenkomst in het leslokaal,
  • Is het schoonmaakrooster aangescherpt, waardoor de WC’s meerdere keren per dag worden schoongemaakt,
  • Worden na elke les de gebruikte lesmaterialen schoongemaakt.