De vrijwilligers van Natuurstad

Zonder vrijwilligers zouden de kinderboerderijen en tuinen van Natuurstad niet hetzelfde zijn. Zij zetten zich keihard in om de natuurbeleving voor kinderen zo leuk mogelijk te maken. Op De Beestenboel in Rozenburg wordt theehuis ’t Vliertje geheel gerund door vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Greet Richnow. Dat doet ze al dertien jaar met veel liefde en toewijding maar, benadrukt ze: "vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend."

Theehuis 't Vliertje op De Beestenboel

Hoe ben je bij De Beestenboel terecht gekomen?

“Toen ik op mijn zestigste stopte met werken, hoorde ik dat ze bij kinderboerderij De Beestenboel op zoek waren naar vrijwilligers voor het theehuis. Ik kwam daar vaak met mijn kinderen dus dat leek me wel wat. De eerste periode vrijwilligde ik samen met mijn man, maar die is nu ziek en er niet meer bij betrokken.”

'Dat is het leuke op zo’n kinderboerderij: mensen hebben goede zin.'

Hoe lang doet u al vrijwilligerswerk?

“Ik heb heel mijn leven al vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende verenigingen van onze kinderen zoals de scouting en bij de voetbalvereniging. Maar toen werden mijn ouders hulpbehoevend en ben ik een tijdje gestopt. Tussendoor heb ik ook geholpen bij verschillende verpleeghuizen, maar ik werd omgeven door zieke mensen en ik wilde iets doen waar je altijd omgeven wordt door vrolijke mensen. Dat is het leuke op zo’n kinderboerderij: mensen hebben goede zin. Vlak voor m’n 60 verjaardag begon ik bij De Beestenboel en ik ben nu 72, dus reken maar uit.”

Vrijwilliger Greet Richnow met haar kleinkinderen
Vrijwilliger Greet Richnow met haar kleinkinderen

Wat doe je als vrijwilliger?

Ik sta achter de balie voor uitgifte van koffie en ijsjes en doe schoonmaakwerk. Daarnaast maak het dienstrooster voor de andere vrijwilligers. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Daar wil ik wel aan toevoegen dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is. Dat is een cliché, maar waar. Het betekent in ons geval dat we op elkaar moeten kunnen rekenen.” Wie interesse heeft om vrijwilliger te worden op De Beestenboel of een van de andere kinderboerderijen of tuinen van Natuurstad, kan altijd contact op nemen met de locatie. Bekijk hier het overzicht.

Wat vindt u zo leuk aan het vrijwilligerswerk? 

“Je doet iets voor de gemeenschap en ik ga nooit chagrijnig weg. Dat komt omdat je hier in een mooie omgeving zit en mensen een dagje uit zijn. Het heet wel een kinderboerderij maar er komen ook heel veel oudjes langs. Die maken een wandeling in het park en wij zijn het rustpunt waar ze even koffiedrinken en een praatje maken. Het is erg dankbaar werk.”

Theehuis 't Vliertje op De Beestenboel

Jullie hebben dus ook een sociale functie in de buurt?

“Ja. We worden ook aanbevolen in veel wandelgidsjes. In de vakantietijd komen er daarom ook mensen uit andere delen van het land zoals Oostvoorne of Rockanje. Maar ook bewoners uit de omgeving komen naar de kinderboerderij. Want in onze omgeving is De Beestenboel de leukste kinderboerderij van allemaal. Het is ruim opgezet, ligt mooi bij een park en is onderdeel van verschillende wandel- en fietsroutes.” 

Kinderboerderij De Beestenboel ruim opgezet

Kunt u iets vertellen over het theehuis?

“In theehuis ’t Vliertje kun je terecht voor een bakje koffie of thee, een ijsje of iets anders lekkers. Omdat we de zilveren certificering hebben voor onze kantine, houden wij rekening met gezonde voeding. We hebben bijvoorbeeld appel- en perensap zonder suiker en gezonde biologische ijsjes. Naast het theehuis staat een leuke speeltuin, die gesponsord is door Stichting Beest & Boel Vrienden.”

Speeltuin op De Beestenboel
Speeltuin op De Beestenboel

Wat zijn de mooiste momenten van de afgelopen 13 jaar vrijwilligerswerk?

“Met mooi weer zit het terras vol en is het altijd gezellig en maak ik met sommige mensen een praatje. Soms vragen kinderen vragen of ze mogen meehelpen, dan laat ik ze papiertjes opruimen en dan krijgen ze een kleinigheidje zoals een snoepje. Ik ken veel kinderen bij naam, die probeer ik te onthouden door ze op te schrijven in mijn telefoon. Het vrijwilligerswerk is heel erg leuk.”

Vrijwilliger bij Natuurstad

Natuurstad is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil je ook helpen op een van de kinderboerderijen? Kijk op deze pagina voor meer informatie.