De winnaar is bekend!

Met het Voedselbosje van IVN Natuureducatie leren kinderen op het schoolplein van alles over natuur en gezonde voeding. Natuurstad mocht een echt Voedselbosje weggeven aan een Rotterdamse basisschool en de winnaar is bekend... 

IVN Voedselbosje

Schoolplein Het Podium krijgt een ‘slim’ Voedselbosje.

Dit jaar viert Natuurstad het 100 Jaar Schooltuinieren in Rotterdam. De schooltuin is dé plek waar kinderen leren en ervaren waar gezond eten vandaan komt. Om dit bijzondere jubileum te vieren heeft IVN Natuureducatie ons een Voedselbosje cadeau gegeven. Voor dit prachtige cadeau zocht Natuurstad een goede bestemming.

Voor de zomervakantie deden wij een oproep onder Rotterdamse basisscholen. Maar liefst 30 enthousiaste scholen melden zich aan om een Voedselbosje te plaatsen op het schoolplein. Uit alle reacties heeft Natuurstad een school gekozen: CBS Het Podium in Overschie is de gelukkige ontvanger van het Voedselbosje.

Chantall van Het Podium reageerde ontzettend blij na het leuke nieuws:

“Na lang wachten kregen we de fantastische uitslag. De betrokkenheid is enorm groot en de kinderen zijn super enthousiast. Ze kunnen niet wachten om te beginnen. Een leerling uit groep 4 heeft na het eten van zijn komkommer de zaadjes bewaard “want dan kunnen we komkommers poten in het Voedselbosje”. En in gedachten wordt er van de oogst al appelmoes en appeltaart gemaakt!”

Een Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan eentje die veel minder onderhoud vergt. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het bosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze er het hele jaar staan of terug komen na de winter. 

Eind van deze maand wordt met hulp van de leerlingen het Voedselbosje op het schoolplein geplant. Na het plaatsen van het Voedselbosje kan de school aan de slag met het lesprogramma IVN Natuureducatie. Het Voedselbosje wordt ook het eerste ‘slimme’ Voedselbosje van Nederland. Bioto voegt sensoren, een slimme regenopvang en koppeling aan haar database toe. Een Bioto interface op het digi-bord in de klas maakt dat deze combinatie van natuur, data en informatie het Voedselbosje nog meer een rol gaat spelen in het klaslokaal. Zo worden er opdrachten en inspiratie gegeven om buiten te gaan kijken en aan de slag te gaan. Het ‘slimme’ Voedselbosje geeft de leerkracht en leerling extra data, geleverd door de sensoren, en versterkt daarmee het inzicht in de relatie met de natuur. 

De pilot Voedselbosje in Rotterdam is een samenwerking van IVN Natuureducatie met steun van de provincie Zuid-Holland en het rijksprogramma Jong Leren Eten.