Eerste Rotterdamse Voedselbosje geplant

Natuurstad en IVN Natuureducatie brengen de natuur naar het schoolplein!

Voedselbosje

Blije gezichten in groep 4/5 van CBS het Podium. Natuurstad mocht ter ere van het 100 Jaar Schooltuinieren jubileum een echt Voedselbosje van IVN Natuureducatie weggeven. CBS het Podium is de gelukkige winnaar en geniet volop van het Voedselbosje op het schoolplein.

Een Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan een die veel minder onderhoud vergt. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het Voedselbosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en zichzelf.

Planten

Aan de slag

De leerlingen hebben met elkaar de bomen, struiken en planten in het Voedselbosje gezet. Hierbij kregen zij hulp van Hovenier Dolmans Landscaping. Er werd hard gewerkt om mooie naamkaartjes te schrijven bij de beplanting. Met behulp van werkbladen en loepjes van Natuurstad onderzochten de leerlingen welke beestjes er allemaal in het Voedselbosje leven. Er werd een kilo wormen uitgezet: dit zijn natuurlijke bemesters voor het Voedselbosje en ze houden de grond luchtig.

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het schoolplein een flinke boost te geven. Bij het Voedselbosje hoort ook een lesprogramma van IVN Natuureducatie, waarmee de kinderen leren over natuur en voeding op het schoolplein. Het Rotterdamse Voedselbosje is bovendien het eerste ‘slimme’ Voedselbosje van Nederland. Bioto voegt sensoren, een slimme regenopvang en koppeling aan haar database toe. Een Bioto interface op het digi-bord in de klas maakt dat deze combinatie van natuur, data en informatie het Voedselbosje nog meer een rol gaat spelen in het klaslokaal

De pilot Voedselbosje in Rotterdam is een samenwerking van Natuurstad en IVN Natuureducatie met steun van de provincie Zuid-Holland en het Rijksprogramma Jong Leren Eten.

Voedselbosje