Gfe-les op basisscholen

‘Ik ga thuis vertellen waarom en hoe we afval moeten scheiden’

Natuurstad Rotterdam ontwikkelde samen met de gemeente Rotterdam een les om kinderen in groep 6 en 7 bewust te maken van het nut van het scheiden van groente-, fruit- en etensresten (gfe). Deze gratis gastles Op Reis met de Radijs wordt sinds eind mei - op aanvraag - gegeven op basisscholen in de wijken Blijdorp, Prins Alexander, Pernis en Hoek van Holland. In 2021 plaatste de gemeente in deze wijken als eerste gfe-containers voor bewoners van galerijflats, portiekwoningen en appartementen.

Op Reis met de Radijs_boven de gfe-container

In kilo’s bestaat één derde van het afval dat mensen weggooien uit groente-, fruit- en etensresten (gfe). Door gfe apart te houden, blijft er minder restafval over en dat is beter voor het milieu. Tot voor kort was het scheiden van groenafval in Rotterdam alleen mogelijk voor bewoners met een eigen huiscontainer (kliko), waar naast gfe ook tuinafval in mag.   

Gfe-ambassadeurs

In de les Op Reis met de Radijs leren kinderen dat het zonde is dat groente-, fruit- en etensresten bij het restafval terecht komen. Terwijl er ook compost van gemaakt kan worden - waardevolle voeding voor de groei van planten en bloemen. Door deze les worden de kinderen opgeleid tot ware gfe-ambassadeurs, zodat ze hun huisgenoten informeren en ‘meenemen’ in het scheiden van afval.  

Omdat het begrip composteren complex is voor kinderen, begint de les met een voorbereidende activiteit in de klas. Ze starten met het proeven van een radijs en het ‘bekijken’ van het verteringsproces van het loof. Samen met de lesgever van Natuurstad doorlopen ze uiteindelijk de hele cyclus - de reis - van het composteren tot een nieuwe radijs.

Wethouder Vincent Karremans is aanwezig tijdens een van de lessen op basisschool De Kleine Prins
Wethouder Karremans, portefeuille Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit, is aanwezig tijdens een van de gastlessen op De Kleine Prins in Prinsenland.

Laaiend enthousiaste en interessante reacties

De kinderen en leraren zijn laaiend enthousiast over de les en er zijn flink wat eye-openers. De les gaat namelijk niet alleen over gfe-afval, maar schenkt ook aandacht aan andere rest- en afvalstromen, zoals tuinafval, glas en papier. Enkele reacties: ‘Oh, nu snap ik waarom ik het afval moet scheiden.’ En: ‘Ik ga thuis vertellen hoe we afval moeten scheiden.’ Want een rekenmachine die het nog doet, kan bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel en haar van een mens of dier moet bij het restafval, omdat het niet biologisch afbreekbaar is - tegen alle verwachtingen in. Ook komen de kinderen met vragen over de composteerbaarheid van bioplastic. En het leidt tot interessante conclusies: ‘Oh, dus als ik groente en fruit eet dan is dat al een keer poep geweest.’

Kinderen leren afval scheiden en composteren

Les aanvragen

Leraren van scholen van de groepen 6 en 7 in Blijdorp, Prins Alexander, Pernis en Hoek van Holland kunnen op de site van Natuurstad Rotterdam de les Op Reis met de Radijs aanvragen. In 2023 is de les ook beschikbaar voor scholen in Kralingen-Oost en Kralingen-West, omdat de gemeente in die gebieden nog dit jaar gfe-containers plaatst.  

Specialist in natuur- en milieueducatie

Als ervaren specialist in natuur- en milieueducatie leert Natuurstad Rotterdam jong en oud - met hart, hoofd én handen - alles over natuur, milieu en gezondheid. Jaarlijks ontvangt Natuurstad meer dan 50.000 leerlingen op haar lescentra en in de tuinen. Ook geeft ze (gast)lessen op locatie. Door kinderen en volwassenen de natuur te laten beleven en ervaren, bouwt ze aan hun ecologisch bewustzijn. Dat doet ze interactief. Hiermee wordt een solide basis gelegd die leidt tot het inzicht dat alles met elkaar verbonden is in de natuur, en dat wij mensen daar deel van uitmaken. Ook is er altijd een koppeling met het dagelijks leven.