Herfst bij Natuurstad

Het wordt kouder en de bladeren verkleuren. Het zal je niet zijn ontgaan: het is herfst! Op de locaties van Natuurstad is goed te zien wat er tijdens de herfst gebeurt in de planten- en dierenwereld: van paddenstoel tot blatende geiten. Medewerker Educatie Denise en Dierverzorger Michael nemen je mee in de wondere wereld van het najaar.     

Herfst bij Natuurstad

Schimmels en paddenstoelen

Zeg je herfst, dan zeg je paddenstoelen. Medewerker Educatie Denise van Natuurstad legt uit waarom deze zo karakteristiek zijn: “Hoewel de schimmel het hele jaar door onder de grond groeit, herkennen wij vooral de paddenstoel en die komt in de herfst boven de grond. Net als dat de appel het vruchtlichaam is van de appelboom, is de paddenstoel het vruchtlichaam van de schimmel.” Veel mensen weten niet dat schimmels onder de grond een heel netwerk vormen. Daar zijn ze met veel belangrijke dingen bezig zoals communiceren en voedingsstoffen uitwisselen met bomen en ook kunnen ze de interactie tussen beestjes beïnvloeden. Paddenstoelen planten zich voort door sporen te vormen, dat zijn als het ware de "zaadjes" van de schimmel. Die sporen verspreiden zich door de wind, regen of doordat paddenstoelen worden opgegeten. 

paddenstoelen op De Oedenstee

Planten 

Niet alleen paddenstoelen werken samen met andere soorten. Veel planten hebben vogels nodig voor de voortplanting omdat ze hun zaden eten. Denise: “Gelukkig zijn veel vogels heel slordig en laten ze de helft van de zaden op de grond vallen, op die manier worden ze verspreid.” Dat heeft de natuur mooi bedacht. Sommige vogels zijn zelfs helemaal aangepast op dat dieet legt Denise uit: “Zo zijn er vogels die gedurende het jaar verschillende diëten hebben. In het begin van het jaar eten ze veel eiwitrijke insecten. Als de insecten zich hebben ontpopt, eten ze vliegende insecten en richting het einde van de zomer stappen ze over op vette zaden. De maag van sommige vogels past zich zelfs aan op het nieuwe dieet.” 

Help vogels de winter door

Die vetten hebben ze hard nodig want de winter is een zware periode. Sommigen vogels trekken daarom naar het zuiden maar er zijn ook soorten die hier blijven. Zij kunnen onze hulp goed gebruiken als het kouder wordt. Gebruik oud frituurvet om vetbollen voor ze te maken of knutsel zelf een voedselslinger. Alle tips vind je hier. Denise: “Maar het helpt ook om je tuin niet schoon of winterklaar te maken en gedroogde kruiden te laten staan, dan hebben vogels iets te snacken.” 

Denise en Michael op kinderboerderij de Oedenstee
Denise en Michael op kinderboerderij De Oedenstee

Geiten

Je zou het misschien niet zeggen maar juist in herfst planten veel dieren zich voort. Voor Dierverzorger Michael van kinderboerderij De Oedenstee is het geluid van blatende geiten daarom typisch herfst. Je hoort de geiten en de bok naar elkaar roepen. Michael legt uit waarom dat juist nu is: “De draagtijd van geiten is ongeveer vijf maanden. Als je het uitrekent worden de lammetjes net voor de lente geboren als er weer voldoende voedsel is.” 

Geiten op kinderboerderij de Oedenstee
Bij kinderboerderij de Oedenstee in Hoogvliet kun je de geiten goed horen blaten

De bok

Schapen

Ook schapen planten zich nu voort. Het kan goed zijn dat je in de herfst schapen ziet met een gekleurde kont. Michael: “Bij het dekken krijgt de ram een dektuig met kleurblok om. Als je een schaap ziet lopen met een kleurtje, dan weet je dat zij gedekt is. De ram weet trouwens precies bij welk vrouwtje hij moet zijn want hij ruikt in haar urine wanneer ze vruchtbaar is." 

Schapen op de Oedenstee
Schapen op de Oedenstee
De bok bij De Oedenstee
Ram

Kippen

Nu de dagen korter worden, gaan de hennen in de rui. Dat betekent dat ze een nieuw verenpak krijgen. In de herfstperiode leggen kippen minder eieren en stopt de haan met bevruchten omdat er te weinig voedsel is voor de kuikentjes. 

Kip

Kip krijgt nieuwe veren
Deze kip kan wel een pak nieuwe veren gebruiken

Pauw

Ook de pauw krijgt nieuwe veren voor de winter. De mannelijke pauw verliest zijn mooie staart waar hij normaal gesproken vrouwtjes mee imponeert. Michael: “Die heeft hij na de paringsperiode niet nodig. Nu het nat en koud wordt, zou de staart te zwaar worden of bevriezen en alleen maar tot last zijn.” 

pauw

Beleef de herfst bij Natuurstad

Tijdens de herfst is er genoeg te beleven op de tuinen en kinderboerderijen van Natuurstad. Kom paddenstoelen kijken, pauwenveren zoeken, vogelspotten of bekijk in de agenda wat er te beleven is.