Hoera! De Wilgenhof bestaat vijftig jaar
Het is feest want dit jaar bestaat kinderboerderij en educatieve tuin De Wilgenhof 50 jaar. In 1971 opende kinderboerderij De Wilgenhof als één van de drie eerste locaties van Natuurstad. Toen heette het nog een 'biologisch centrum' en de boerderij zag er heel anders uit. Maar één ding bleef hetzelfde: stadskinderen leren hier over de natuur. Educatie Specialisten Richard en Yolande blikken terug.

Richard
Richard kwam zelf als klein kind ook al op De Wilgenhof. Hij werkt er nu 13 jaar en zag een hoop veranderen: “Vroeger stond er alleen maar een grote stal. De tuin was er toen nog lang niet. Waar nu de speeltuin is, was toen een bokkeweide en er waren maar een paar diersoorten. Later is er een tweede leslokaal bij gekomen, kreeg het extra dierverblijven en meer soorten dieren.”
Ook het publiek verandert: steeds nieuwe generaties ontdekken De Wilgenhof, een unieke locatie in de Broek- en Bergpolder, een stil natuurgebied aan de rand van de stad. De kinderen van vroeger nemen nu hun eigen kinderen weer mee. Richard: “Opa’s en oma’s zeggen: ik kwam hier vroeger altijd zelf en nu neem ik mijn kleinkinderen mee. Dat is leuk.”
Wat niet verandert, is de educatieve functie van de boerderij en tuin. Hier leren stadskinderen waar hun eten vandaan komt. Al zie je volgens Richard wel een ontwikkeling in de manier van lesgeven. “Vroeger kreeg ik een schriftje en moest ik opdrachten invullen. Nu gaat het veel meer om zelf ervaren en beleven en leert het kind om zelf te ontdekken.”
En dat zal ook in de toekomst blijven door ontwikkelen. Zo zal er volgens Richard meer focus komen te liggen op het zelf houden van vee: “Mensen zien beelden van de bio-industrie en willen het anders. Ze willen het zelf doen. Hoe kun je deze dieren verantwoord houden? Daar geven wij informatie over.”
Yolande
Yolande werkt al ruim 19 jaar bij De Wilgenhof en het verveelt nooit: “Elk kind en elke groep is weer anders.”
Kinderen vinden het altijd leuk om op De Wilgenhof te zijn, in het lescentrum leert Yolande ze over alles in de natuur en elke keer opnieuw ziet ze de verwondering. “Ze worden helemaal enthousiast als ze in de sloot een bloedzuiger zien of een waterschorpioen.”
De band tussen kinderen en natuur is volgens haar iets magisch, dat komt omdat we onderdeel zijn van de natuur. Kinderen en volwassenen voelen zich anders als ze in de natuur zijn. “Je ziet de kinderen echt opbloeien bij het hutten bouwen en kruiden plukken. Wij krijgen vaak applaus na afloop. Welke leraar kan dat zeggen?”
Ook de uitspraken van kinderen maken haar werk zo leuk. ‘Nee joh, er zitten hier geen krokodillen in de sloot, dat is te ver zwemmen voor ze.’ De leukste opmerkingen worden bijgehouden in een boekje.
Helemaal bijzonder is dat Yolande als kind vroeger ook op deze boerderij kwam: “Ik kan me de lessen die ik als kleuter kreeg nog goed herinneren. Er werd een geit gemolken en we dronken gelijk uit de emmer die rondging. Wat dat betreft is er wel veel veranderd.”
In de toekomst hoopt Yolande dat nog meer verschillende groepen kunnen genieten van de locatie. “Ik zie wel voor me dat we over 50 jaar nog meer samenwerken met de wijk en meer verschillende groepen leren over de natuur. Dat meer eenzame ouderen hier komen genieten van de dieren en de spelende kinderen en dat jongvolwassenen hier onderzoek doen voor hun opleiding. Voor iedereen is zo’n locatie toch geweldig?”
Kom jij De Wilgenhof binnenkort persoonlijke feliciteren en spelen in de nieuwe natuurlijke speeltuin? De Wilgenhof is iedere dag van de week open, van 8:30 – 16:30 uur.