Lente bij Natuurstad

Eindelijk lente! De dagen worden langer en de zon laat zich vaker zien. Tijd om weer naar buiten te gaan. Wat gebeurt er eigenlijk in de natuur in de lente en wat is er te zien op de locaties van Natuurstad? En nog belangrijker: zijn er al lammetjes? We vragen het aan educatiemedewerker Danijela, tuinman Daan en dierverzorger Thijs.

Bloesem aan de bomen bij Natuurstad Rotterdam

Lieven de Key

Educatieve tuin Lieven de Key is een verborgen oase in Prins Alexander. In april start hier weer het moestuinieren, dan leren kinderen van groep 6 en 7 hun eigen groente en bloemen te kweken, van zaadje tot oogst. De lente is nu al volop te beleven door de bloesems die in bloei staan.

Medewerkers van Lieven de Key bij de bloesem

Zaadjes

Voordat de kinderen aan de slag gaan, leren ze eerst over de zaden en insecten. Ze leren waarom zaden pas in de lente de grond in gaan. Danijela: “Ik leg de kinderen altijd uit dat zaadjes net mensen zijn. Als wij het koud hebben, willen we niet naar buiten. In de winter is het dus ook voor zaden te koud.” Vanaf april gaan de kinderen zaaien in de tuin. Ze beginnen dan met het planten van radijs en wortel. Danijela: “De kinderen denken dat ze na een week al kunnen oogsten, maar voor de radijzen moeten ze vier weken wachten. Bij andere planten zoals de paprika en aardappels nog veel langer.” Daarom gaan de schooltuinlessen na de zomervakantie door. Daan: “Na de vakantie staat de tuin helemaal in bloei. Kinderen herkennen hun eigen tuin dan bijna niet meer terug.” Na het oogsten eindigt de lessenserie weer met het bekijken van zaadjes en zo is de ‘cirkel’ rond.

Insecten

Maar eerst leren de kinderen over insecten. De bodemdieren gaan in de lente weer aan het werk. Tijdens de tuinlessen leren de kinderen hoe belangrijk de insecten zijn voor de natuur. Danijela: “Ik neem altijd een regenworm en duizendpoot mee naar de klas. Zo wennen de kinderen alvast aan de dieren voordat ze straks met hun handen in de aarde gaan.”

Kinderen leren over de insecten

We laten kinderen wennen aan de wormen en andere dieren die in de aarde leven

Voorjaarsbloeiers

Voor tuinman Daan is de bloesem typisch lente, net als de Forsythia, één van de eerste bloeiers: “Als deze in bloei staat, dan denk ik: nu gaan we beginnen.” Op Lieven de Key zijn veel voorjaarsbloeiers. De krokussen staan in bloei en er groeit zelfs een kievitsbloem, een hele bijzondere geblokte tulp. Volgens Danijela is daslook een typische voorjaarsplant. Hij is dan ook familie van de narcis. Heel de grond is bezaaid met deze eetbare plant waar je heerlijke pesto van kan maken.

De daslook is een typische voorjaarsplant
De Daslook
De Forsythia is voor tuinman Daan typisch lente
De Forsythia
De Kievitsbloem
De Kievitsbloem
De Maagdenpalm
De Maagdenpalm

Wanneer bloeit de bloesem?

Als het warm genoeg is, dan komt de bloesem aan de boom, legt Daan uit. Dat is ongeveer bij 15 graden en kan heel snel gaan. “Soms staat een boom in één dag helemaal in bloei.” De bloesem trekt insecten aan, die helpen een plant of boom om bevrucht te worden. De bomen staan ongeveer een maand in bloei, dus nu is je kans om ze te bewonderen. Op Lieven de Key staan appelbomen, een kers, pruim en perzik. Danijela legt uit hoe je het verschil kan zien: “Dat zie je aan de knoppen van de boom. De perzik heeft een soort trossen terwijl ze bij de appel ver van elkaar zitten.” Ook de kleur verschilt: “De pruim heeft lichtroze bloesem, de appel is wit en de perzik donkerrood.”

Fruitboom in bloei

Fruitboom in bloei

Fruitboom in bloei

Fruitboom in bloei

Fruitboom in bloei

 

Wat kun je zelf doen om de tuin lenteklaar te maken?

Voor insecten is het belangrijk dat er veel planten en bloemen bloeien. Daan legt uit dat veel mensen tegenwoordig een betegelde tuin hebben met weinig groen. De lente is hét moment om de bloemetjes letterlijk buiten te zetten: “Je kunt gewoon een paar stenen uit je achtertuin halen en er bloemen neerzetten. Het maakt niet uit welke, alle bloeiers trekken insecten aan.” “En zo kan het regenwater ook makkelijker wegstromen”, vult Danijela aan.

Tuin, balkon of geveltuin: lees hier alle tips om je stadstuin te vergroenen.

Voor insecten is het belangrijk dat er veel planten en bloemen bloeien
Voor insecten is het belangrijk dat er veel planten en bloemen bloeien

Kinderboerderij De Kraal

Kinderboerderij De Kraal ligt in het Kralingse Bos. De eerste lammetjes zijn al geboren en die zijn tot aan de zomer te bewonderen en te aaien. Een teken dat de lente begint, al is het voor dierverzorger Thijs pas écht lente als de eerste zwaluw is teruggekomen.

De eerste lammetjes zijn geboren en tot de zomer te bewonderen
De eerste lammetjes zijn geboren en tot de zomer te bewonderen

Trekvogels

Trekvogels komen in het voorjaar weer terug naar Nederland. Ze overwinterden in Afrika omdat het daar een stuk warmer is. Ze weten precies dezelfde plek terug te vinden. “En ze hebben niet eens Google Maps.” Heel bijzonder is dat er dit jaar een ooievaarskoppel is neergestreken op een afgeknotte boom naast de kinderboerderij.

Een jong ooievaarskoppel in de afgeknotte boom naast de kinderboerderij
Een jong ooievaarskoppel in de afgeknotte boom naast de kinderboerderij

Boerenzwaluw

Het spreekwoord zegt dat één zwaluw nog geen zomer maakt, maar voor Thijs is de zwaluw echt lente. De eerste boerenzwaluw kan nu ieder moment terugkomen. Zwaluwen zijn een bedreigde soort, maar erg belangrijk voor de natuur én voor ons. Ze eten namelijk insecten – wel 3000 tot 4000 per dag. Daardoor hebben wij minder last van vliegen of muggen. Met de boerenzwaluw gaat het niet goed omdat er steeds minder geschikte stallen zijn om de nesten in te bouwen. De boerenzwaluw broedt in boerderijen. Verschillende stallen op De Kraal zit vol met zwaluwnesten en de vogels weten dit plekje precies terug te vinden. Hoewel zwaluwen officieel geen dieren zijn van de kinderboerderij horen ze wel echt bij het boerderijleven. Daarom doen de medewerkers er alles aan om ze hier te houden.

Zwaluwnest
Zwaluwnest

Nestkasten

Niet alleen de zwaluw is een nuttig dier. Ook de koolmees helpt ons tegen plagen. Ze eten namelijk de eikenprocessierups, waardoor wij minder last hebben van deze kriebelige beestjes. Wil je de boerenzwaluw en andere vogels helpen? Hang dan een nestkast op. Iedere vogelsoort heeft een andere nestkast nodig, op de website van de Vogelbescherming lees je er alles over.

Nestkasten
Iedere vogelsoort heeft een andere nestkast nodig

Lammetjes

De eerste lammetjes zijn al geboren op De Kraal. Daarnaast zijn er nog meer dieren drachtig: zes geiten, drie schapen en een koe. Tot half september zijn er dus altijd lammetjes om te aaien. Ze drinken nu nog melk bij de moeder, maar gaan uiteindelijk over op vast voedsel. Waarom horen jonge beesten nou echt bij de lente? Volgens Thijs heeft dat te maken met de warmte waardoor er nu genoeg voedsel is: “Veel dieren, waaronder onze schapen hebben dat natuurlijke gedrag nog steeds.”

Lammetje

Het lammetje in de stal

De geit is drachtig
De geit is drachtig
De koe is drachtig
En ook de koe verwacht een kleintje

Nestvlieders en nestblijvers

Lammetjes zijn typische nestvlieders. In de dierenwereld heb je twee soorten jongen: nestvlieders en nestblijvers. De nestvlieders zijn een kopie van hun moeder en moeten na de geboorte direct voor zichzelf kunnen zorgen. Dat is nodig voor als er bijvoorbeeld een roofdier aankomt. Ze hebben al een vacht en kunnen meteen na de geboorte staan. Nestblijvers zijn na de geboorte nog helemaal afhankelijk van hun moeder. Ze hebben nog geen haar en kunnen nog niet zelf eten. Bij vogels zie je het verschil goed. Ooievaars en zwaluwen zijn bijvoorbeeld nestblijvers, maar kippen zijn nestvlieders.

In mei leggen vogels een ei

In mei legt iedere vogel een ei, toch? Volgens Thijs is dat onzin. Ze zijn allang begonnen. De bosuil heeft in januari al jongen en ook de koolmees is al bezig. Wist je dat sommige vogels bijna een maand lang broeden? De koolmees broedt veertien tot zestien dagen en de pauw zelfs 28. De koolmezen houden hun jongen goed verborgen, maar de kuikens van de kippen zijn rond Pasen te zien op de kinderboerderij.

Lammetjes aaien in Rotterdam

Wil je lammetjes aaien in Rotterdam? Dat kan bij kinderboerderij De Kraal in het Kralingse Bos, en natuurlijk bij alle andere kinderboerderijen van Natuurstad. De kinderboerderij is elke dag open van 8:30 – 16:30 uur. Adres: Langepad 60.

Bloesem in Rotterdam

De bloesembomen zijn te bewonderen op Lieven de Key. De tuin is op doordeweekse dagen toegankelijk van 8:00 - 16:30 uur. In de zomer is er een bloemen- en kruidenpluktuin waar bezoekers zelf uit mogen plukken. Adres: Lieven de Keystraat 1.