Natuurstad op Radio Rijnmond Deel 2

Erik Lemmers van Radio Rijnmond bracht een bezoek aan educatieve tuin Lieven de Key in Prins Alexander. De kinderen krijgen daar les over tuinieren. Erik volgt ze op de radio bij het zaaien en oogsten. Deze keer leren de kinderen over het belang van insecten en Educatie Specialist Anne van Natuurstad geeft een workshop 'Hoe kun je thuis zaaien, zonder de deur uit te hoeven om boodschappen te doen.’ Het geheime ingrediënt: liefde!

Rijnmond

Op de Lieven de Key leren de kinderen om zelf groente te telen en te verwerken in een maaltijd. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat kinderen dit leren? Erik vraagt het aan Educatie Specialist Anne: “Veel kinderen weten niet waar het eten op hun bord vandaan komt omdat ze het nooit zien.” Erik: “Jullie doen dit al 100 jaar. Is de onwetendheid gegroeid?” “Ja dat merk je wel, vroeger hadden mensen nog een volkstuintje, of er was een opa of oma die boer was. Nu staan kinderen er steeds verder van af.” Dat ziet Anne vooral als kinderen aardappels hebben geplant. De plant wordt groter en groter maar de kinderen vragen zich af waar de aardappels blijven. Anne: “Als de riek dan de grond in gaat en ze zien twintig grote glanzen glimmende aardappels, dan is het alsof ze een schat vinden”

Zaadjes en plantjes hebben liefde nodig, net als wij

Op zoek

De kinderen luisteren ondertussen naar de uitleg van juf Danijela. Vandaag gaan ze zaadjes planten van de bloemen cosmea en zinnia. “Zaadjes en plantjes hebben liefde nodig, net als wij.” Een belangrijk aspect van bloemen en planten zijn de insecten. “Waar kun je insecten aan herkennen?” vraagt Danijela. Kinderen: “Een insect heeft zes poten.” “En waarom zijn ze zo belangrijk voor ons?” “Ze nemen stuifmeel mee naar de bloemen en daardoor hebben wij te eten.” Na deze wijze les gaan de kinderen zelf op zoek. In een potje met een deksel met gaatjes en vergrootglas bestuderen ze hun gevonden insect. Erik staat bij een aantal leerlingen. Een kind heeft een heel bijzonder wespachtig insect gevonden, dat lijkt op een torretje: “Ik noem het de Wesposaurus.”

Wesposaurus

De les zit erop. De kinderen hebben de zaden geplant en weten nu alles over insecten. Na de zomervakantie zullen hun groente gigantisch zijn gegroeid, staan de bloemen in bloei en is het tijd om te gaan oogsten!

Erik blijft nog even want Anne geeft tips over hoe je zelf thuis groente kunt planten zonder de deur uit te hoeven. Je hebt daar geen tuin voor nodig. Wat je wel nodig hebt: een lege eierdoos, aarde of een watje, snijplank, een mesje en iets in de koelkast waar zaadjes in zitten. Denk aan paprika, tomaat, kiwi of zelfs galiameloen. Gooi wat aarde in ieder vakje van de eierdoos. Haal nu de zaden uit de producten en snij het vruchtvlees ervan af. Dek toe met aarde of duw in watje. Steek een satéstokje met naam van de vrucht in de aarde, zodat je ze weer herkent. Anne: “Als het plantje body krijgt, zet je hem in een pot of een groter bakje in de vensterbank. Kusje erop, water geven en dan komt het goed!” De uitleg vind je ook via deze video.

Niet alleen schoolkinderen maar ook mensen in de buurt kunnen een tuintje hebben bij Natuurstad. Erik bezoekt een vrouw die bezig is in haar nette, onkruidvrije tuin: “Daar staat andijvie, over de twee bogen heen zie je boontjes, bieten en sla. Ik heb er hard aan gewerkt want er was heel veel onkruid.” Erik: “Ik sprak vorige week een meneer en die vond dat je alles moet laten staan, ook het onkruid want dat is goed voor de natuur.” Mevrouw: “Ja ik ken die man heel goed, dat is namelijk mijn eigen man. Daarom hebben we ook allebei een eigen moestuintje.”

Op 17 september is Erik er weer om mee te kijken met de oogst en op 8 oktober om de zelf geoogste groente te eten en te feesten.

Beluister de volgende uitzendingen via Radio Rijnmond of online via www.rijnmond.nl/radio