Natuurstad op Radio Rijnmond Deel 3

Het is eindelijk zover: er kan worden geoogst! De groentes die de kinderen afgelopen periode hebben geplant en verzorgd op educatieve tuin Lieven de Key in Prins Alexander zijn nu klaar om op te eten. Erik Lemmers van Radio Rijnmond loopt mee en doet verslag van de pizzales. Ook legt hij uit waarom je het onderkantje van de prei nooit moet weggooien.

Pizza bakken Natuurstad

Pizza met zefgekweekte groente

Daniella van Natuurstad is al bezig met deeg. Ze heeft inmiddels al honderden pizza’s gebakken in de vijftien jaar dat ze bij Natuurstad werkt. Straks wordt het deeg belegd met de zelfgekweekte groentes. Educatie Specialist Anne vertelt: “De kinderen hebben onkruid gewied en zorg gegeven aan plantjes. Nu gaat het gebeuren, daar wordt naar uitgekeken”. 

Meester Jos legt uit over groente snijden Natuurstad

Pizzales

Op de pizza gaat ui, prei, courgette, paprika en kaas, tomatensaus. De kinderen volgen de instructiekaartjes en snijden de groente. Daarna zullen ze het deeg uitrollen, besmeren en beleggen en dan kan het in de houtoven. Een jongetje is bezig met de paprika, alle pitjes zijn er netjes uit. Zijn overbuurvrouw snijdt de courgette heel netjes, dat heeft ze eerder gedaan. Erik vraagt of ze wel iets nieuws heeft geleerd tijdens de schooltuinlessen. Het antwoord is ja. Ze heeft geleerd dat je andijvie moet schoonmaken met zout water zodat er geen beestjes meer inzitten, want voordat je het weet is je salade niet meer vegetarisch.

groente snijden voor de pizza Natuurstad

Pizza bakken in de houtoven

Het is een uitgelaten stemming want de pizza’s zijn klaar. Te horen aan de reacties valt hij in de smaak. Een kind roept: “Dit is de lekkerste pizza die ik in tijden op heb. Het is een bizarre gedachte dat het met eigen groentes is gemaakt. Normaal haal je de pizza gewoon uit de diepvries.”

De pizza gaat de oven in Natuurstad

Zelf calendulazalf maken met goudsbloemen

Erik is verplaatst van de kant waar de pizza’s worden gebakken naar het deel waar kinderen zelf calendulazalf maken van goudsbloemen. De gedroogde bloemen worden gemengd met water, gezeefd, geprakt en gemengd met uierzalf. Zo leren ze een natuurlijk middel te maken tegen eczeem en muggenbulten. Gewoon met ingrediënten uit de tuin.

Zelf calendulazalf maken Natuurstad

De lekkerste pizza die ik ooit heb geproefd

De kinderen gaan weer terug naar school. Erik praat na met Anne: “Sommige kinderen vinden prei of paprika niet lekker maar als ze zelf het zaadje in de grond hebben gestopt, onkruid hebben weggehaald en de groentes uiteindelijk op de pizza liggen, dan zeggen ze: ‘Dit is het lekkerste wat ik ooit geproefd heb.’”

De kinderen vinden de pizza heerlijk Natuurstad

Gooi het kontje van de prei niet weg

Anne heeft ook nog een goede tip voor de luisteraars: “Het kontje van de prei gooi je normaal in de prullenbak maar je kunt hem ook in een bakje met water doen, dan groeit er een nieuwe prei uit.” Op de website van Natuurstad zie je precies hoe je deze ‘wondergroente' kan maken. Bekijk het filmpje hier

Volgende keer komt Erik weer om te kijken hoe de tuin winterklaar wordt gemaakt. Beluister de volgende uitzendingen via Radio Rijnmond of online via www.rijnmond.nl/radio