Subsidie voor project SamenTuin

Kans voor gezinnen met armoedeproblematiek

Stichting Natuurstad Rotterdam heeft van de Eleven Floawers Foundation subsidie gekregen voor het project SamenTuin. Een project waarin vijf gezinnen met armoedeproblematiek samen tuinieren, samen koken, samen eten, samen even alle dagelijkse hectiek kunnen vergeten, samen ervaringen delen en hun kinderen zorgeloos kunnen spelen samen. In februari selecteert Natuurstad - samen met de afdeling Welzijn van gemeente Rotterdam - de wijk waarin het project plaatsvindt en worden de gezinnen geworven. Het project loopt tot eind oktober in een van de tuinen van Natuurstad, in de wijk die wordt gekozen.   

Subsidie voor Project SamenTuin

Het doel van SamenTuin is dat de gezinnen die deelnemen aan dit project hun sociale netwerk uitbreiden, kennis opdoen over het verbouwen en koken van gezonde voeding, de mogelijkheid krijgen om te recreëren en ontspannen, en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Bijdrage aan oplossing grootstedelijke problematiek

"Participeren in een groene omgeving is een nieuw product binnen onze organisatie - naast Recreatie en Educatie", aldus Louise Bergenhenegouwen, directeur van Natuurstad. "De komende jaren zullen we dit product sterk professionaliseren en uitbreiden omdat we met onze mensen en locaties een belangrijke groene en gezonde bijdrage kunnen leveren aan doelgroepen die het moeilijk hebben. Denk onder meer aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals in dit project, maar ook aan ouderen en aan jongeren, die een leerplek nodig hebben. Door deze subsidie van Eleven Floawers, waar we heel blij mee zijn, krijgt het product Participatie een flinke impuls."

Voor Natuurstad betekent dit project ook nieuwe samenwerkingspartners in de wijk en een verbinding met de afdeling Welzijn van de gemeente Rotterdam, zodat ze in de toekomst elkaar beter weten te vinden en nieuwe samenwerkingen aan kunnen gaan om de grootstedelijke problematiek op te oplossen.

Groot effect op gezondheid

Armoede is een groot probleem in Rotterdam. Twintig procent van de kinderen in Rotterdam groeit op in armoede. Dit betekent meer dan alleen een gebrek aan financiële middelen. Het heeft een groot effect op de gezondheid, emotionele en sociale ontwikkeling, en de kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is armoede een ontzettend ingewikkeld probleem. Het bestaat vaak uit een onoverzichtelijk aantal deelproblemen, die op elkaar inwerken.

De resultaten en de ervaring die Natuurstad opdoet met dit project worden gedeeld in het landelijke netwerk van NME-organisaties. Bij succes werft Natuurstad nieuwe subsidies voor een vervolg en wordt het project uitgerold naar andere wijken c.q. locaties van Natuurstad.

Over Eleven Floawers Foundation

De Eleven Floawers Foundation wil verandering stimuleren en inclusiviteit bevorderen. Aanjagen van nieuwe en veelbelovende initiatieven die duurzaam zijn en anderen inspireren, die mensen weer laten samenleven. Het gezin - in de meeste brede zin van het woord: van kleinkinderen tot grootouders - heeft daarbinnen de bijzondere aandacht. Op de volgende themagebieden wil Eleven Floawers Foundation graag wat betekenen: gezinnen die te maken hebben met een achterstandssituatie, gezinnen die te maken hebben met een beperking (bij één van de gezinsleden), gezinnen die te maken hebben met re-integratie en onderwijs.

Eleven Floawers Foundation schreef medio 2021 een challenge uit waarbij organisaties uitgedaagd werden om een project in te dienen voor kwetsbare gezinnen waarbij gebruikt gemaakt wordt van de groene omgeving. Onder de titel ‘Inclusieve zorg in het groen’ konden organisaties een innovatief voorstel indienen waarmee kwetsbare gezinnen een nieuw perspectief wordt aangereikt. Natuurstad is de winnaar van deze challenge.

Bij de foto: Steven van Westreenen (links) en Elbert Dijkgraaf (midden) van het bestuur van Eleven Floawers overhandigen Louise Bergenhenegouwen, Directeur van Natuurstad Rotterdam de subsidie voor het project SamenTuin. (Fotograaf: Jan van der Ploeg)