Vergroen je stadstuin! Deel 2

Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of je ziet prachtige foto’s van schitterende tuinen vol planten, bloemen en leuke zitjes. De wens van iedereen. Toch zien we dat veel tuinen sober zijn ingedeeld met veel tegels met weinig beplanting. Zonde! Want een groene tuin is prachtig, goed voor jou en je omgeving én heel makkelijk in onderhoud. In deze blogserie leg ik - Richard - stap voor stap uit hoe je zelf een makkelijke, groene stadstuin maakt. Ook geschikt voor je stadsbalkon.

Groen!

Hoe wil je dat je tuin eruit gaat zien?

In de vorige blog heb je aan de hand van vier vragen onderzocht wat de mogelijkheden zijn in jouw tuin. Je bepaalde de ligging van je tuin, keek naar de grootte, onderzocht wat je wensen zijn en bepaalde het budget.

In deze blog maken we een beplantingsplan waarin je de geschikte plek bepaalt en op zoek gaat naar de juiste planten. Dit doe je aan de hand van de volgende drie stappen

 

Stap 1: Bepaal welk stukje tuin je wilt vergroenen

In de vorige blog maakte je een globale tekening van de hele tuin en gaf je aan hoe de zon staat. Geef in deze tekening nu ook aan welke stukken je wilt behouden. Denk daarbij aan bestaande borders, planten en bomen maar ook je terrasgedeelte en paden. Bepaal nu de plaats van het stukje tuin dat je wilt vergroenen. Meet deze zorgvuldig op en neem dit over in de schets. In het voorbeeld hanteer ik een stukje van 0,75 meter x 3 meter = 2,25 m2.

Schets

Zodra je dit hebt gedaan kun je op zoek gaan naar geschikte planten op basis van je antwoorden in de vorige blog.

 

Stap 2: Zoek geschikte planten

In het voorbeeld ligt de tuin op het westen waardoor ik alleen de middagzon heb. Ik wil een combinatie van vaste planten en kruidenplanten en ik vind het belangrijk dat de tuin bijen en vlinders aantrekt. Mijn budget is maximaal 75 euro. 

Vaste planten zijn de basis voor een makkelijke, onderhoudsvrije tuin. Je hoeft ze in veel gevallen maar een keer per jaar af te knippen, in de herfst. In het voorjaar komen ze weer boven de grond. Bodembedekkende planten zoals Alchemilla of Campanula zorgen ervoor dat er minder onkruid kan groeien en sommigen blijven in de winter ook gewoon groen.

Aan de hand van je tuinschets kun je nu op zoek gaan naar planten. Dit kan veelal via internet maar je kunt ook gewoon naar een tuincentrum gaan. Op het internet kun je bijvoorbeeld zoeken op woorden als borderpakket halfschaduw, borderpakket vaste planten schaduw of juist borderpakket volle zon. In de zoekresultaten zie je dan een aantal leveranciers die complete standaardpakketten aanbieden. Meestal kun je dan nog selecteren op kleur, maximale hoogte, standplaats, het aantal vierkante meters en het bedrag.

Met een standaard plantenpakket weet je meteen wat je kunt verwachten en er zit een planthandleiding of plantplan bij. Dat is heel erg handig als je nog niet zoveel ervaring hebt, dan hoef je niet zo te puzzelen met de indeling. Wil je geen standaardpakket maar wil je zelf gaan samenstellen? Zoek dan op bijvoorbeeld: Vaste planten halfschaduw of vaste planten volle zon.  

 

Stap 3: Deel de planten in

Voor het mooiste resultaat plaats je de planten altijd in groepjes van drie. Kies je voor een kleine heesterachtige zoals de Vlinderstruik dan zou ik er maar één planten. Dit worden kleine struiken en die hebben meer ruimte nodig. Werk ook met verschillende hoogtes, dit geeft een speels en natuurlijk effect. Zet de wat hogere planten achterin want anders vallen de kleinere planten weg. Heb je een plant gevonden, teken deze dan in je tuinschets. Ga uit van zes planten per vierkante meter. Geef met kleurpotloden de kleur van de bloemen aan zodat je kunt spelen met verschillende kleuren. Naast planten heb je ook verse tuinaarde nodig. Ga uit van één zak van 40 liter per vierkante meter.

Schets ingekleurd

Tip! Lees altijd goed de omschrijving bij de plant of op het etiket. Daarop staat precies wat de plant nodig heeft, hoe hoog hij wordt en of er gesnoeid moet worden. Ook lees je wanneer hij bloeit en waar de plant het goed doet (in schaduw, halfschaduw of in de volle zon).

▸ Voorbeelden van planten voor tuinen met halfzon zijn: Agastache (Dropplant), Salvia nemerosa (Salie), Achillea, Geranium ‘Anne Thomsom’ (ooievaarsbek), Alchemilla Mollis (Vrouwenmantel), Echinacea purpurea (Rode Zonnehoed).

▸ Voorbeelden van planten voor tuinen met veel schaduw zijn: Choisya, Euphorbia amygdaloides (Wolfsmelk) Galium odoratum, Helleborus orientalis (Nieskruid), Brunnera macrophylla (Vergeet-me-nietje)

▸ Voorbeelden van planten voor tuinen met veel zon zijn: Euphorbia cornigera (Wolfsmelk), Geranium ‘Brookside’ (Ooievaarsbek), Leymus arenarius, Phlomis russeliana (Phlox), Salvia nemorosa (Salie), Sedum (Muurplant), Veronicastrum virginicum (Ereprijs)

Na deze drie stappen heb je een mooi beplantingsplan. Misschien heb je de planten en tuinaarde al besteld, of ga je binnenkort naar het tuincentrum. In de tussentijd kun je alvast beginnen met het verwijderen van tegels. Zet een aantal tegels rechtop zodat je een verhoogde border krijgt. Gooi de overgebleven tegels niet weg want je kunt ze wellicht nog gebruiken om een muurtje van te maken.   

Gefeliciteerd! Je hebt zelf een beplantingsplan gemaakt. Dit is de basis voor je groene tuin. In de volgende blog ga je echt aan de slag, met het aanleggen en beplanten van je stukje tuin.

Voor vragen en advies kunt je mailen naar makkelijkestadstuin@natuurstad.nl

Deze blog hoort bij de blogserie ‘Vergroen je stadstuin’, waarin je stap voor stap een eigen groene tuin aan legt. Lees alle delen hier:

Deel 1:  Vergroen je stadstuin 
Deel 3:  Aan de slag! 
Deel 4: Goed onderhoud is het halve werk 
Deel 5: Een groenere stad