Vergroen je stadstuin! Deel 3

Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of je ziet prachtige foto’s van schitterende tuinen vol planten, bloemen en leuke zitjes. De wens van iedereen. Toch zien we dat veel tuinen sober zijn ingedeeld met veel tegels met weinig beplanting. Zonde! Want een groene tuin is prachtig, goed voor jou en je omgeving én heel makkelijk in onderhoud. In deze blogserie leg ik - Richard - stap voor stap uit hoe je zelf een makkelijke, groene stadstuin maakt. Ook geschikt voor je stadsbalkon.

Vergroen je stadstuin!

Aan de slag!

Het is eindelijke zover: de tuin kan worden aangelegd. Als goed is heb je na de vorige blog  de planten besteld en misschien zelfs al ontvangen. Hopelijk ben je de extra tuinaarde niet vergeten maar die kun je altijd nog regelen. We gaan nu echt aan de slag! Dit doen we aan de hand van vier stappen.

Wil je je balkon vergoenen? Ga dan direct door naar stap 3 en zet je alle planten in bloempotten of plantenbakken.

Stap 1: Haal de tegels of stenen eruit

Aan de hand van je plan heb je de plaats bepaald waar je je stadstuin gaat realiseren. Misschien heb je de tegels of stenen er al uitgehaald, anders kun je daar nu aan beginnen. Je hoeft natuurlijk alleen de tegels weg te halen waar je de border (plantvak) wilt realiseren. De tegels van het terrasgedeelte laat je liggen.

Tegels eruit

De tegels liggen misschien heel strak tegen elkaar aan en zijn lastig om eruit te krijgen. Sla met een hamer één tegel kapot zodat je ruimte krijgt. Leg de tegels die je eruit hebt gehaald even apart want die kun je nog gebruiken.

Stap 2: Maak een border

Voor het maken van een border heb je twee opties. Je kunt een border maken die gelijkligt aan de bestrating of je maakt een verhoogde border. Het is maar net wat je zelf leuk vindt. Ik heb gekozen voor een verhoogde border.

border

Met de verwijderde stenen kun je een mooie opsluitrand maken tussen het tuindeel dat je wilt beplanten en het terrasgedeelte. Hierdoor kunnen de tegels langs de border niet wegzakken en hoef je het zand wat onder de tegel ligt niet weg te graven. Maak die opsluitrand van de weggehaalde tegels, dit sluit mooi aan op de rest en het is de goedkoopste oplossing. De standaard straattegels kun je rechtop zetten en de klinkers kun je opstapelen als een muurtje. Wil je een rustiek uitziende rand? Sla dan met een hamer de tegel doormidden en stapel de stukken op met de gebroken rand naar voren.Rand

Stap 4: Plant aan

Nu is het tijd om aan te planten. Dompel de planten, met pot en al, in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak je beplantingsplan erbij en zet eerst alle planten met pot op de juiste plek volgens het plan. Voor het mooiste resultaat plant je de plantjes in groepen. De stelregel is altijd per drietal. Tenzij je er maar een van hebt natuurlijk. Controleer nog even de verschillende hoogtes van de plant als je alles hebt uitgezet. Speel met die hoogtes en de kleurverdeling.

planten

Als je tevreden bent over de plekken kun je gaan planten. Graaf een gat, haal de plant uit de pot en zet hem net zo diep in de grond dat de gehele kluit onder de grond staat. Zet per groepje planten het etiket erbij zodat je nog weet welke plant het is. Zorg daarna dat de grond op alle plekken gelijk wordt gemaakt. Na het aanplanten geef je alle planten water.

Planten

Tip! Als je boomschors aanbrengt tussen de planten houdt dat de grond vochtiger en gaat het de groei van onkruid tegen. En het ziet ook nog mooi uit. Boomschors is gewoon verkrijgbaar in het tuincentrum.

Als je klaar bent neem je enige afstand en kijk naar je nieuwe border. Je mag best trots zijn op wat je hebt aangelegd. Vergeet niet om iedere dag water te geven. Zeker de eerste weken is dat belangrijk zodat de planten goed kunnen aanzetten. Vergeet ook niet om te genieten! Je zult iedere dag weer iets nieuws ontdekken. Een plant die gaat bloeien of de prachtige bijen en vlinders die op je border afkomen.

Hieronder zie je het resultaat van mijn stukje groen. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw eindresultaat. Dus stuur vooral foto’s van je border naar makkelijkestadstuin@natuurstad.nl

resultaat

Deze blog hoort bij de blogserie ‘Vergroen je stadstuin’, waarin je stap voor stap een eigen groene tuin aan legt. Lees alle delen hier:

Deel 1:  Vergroen je stadstuin 
Deel 2: Maak een beplantingsplan 
Deel 4: Goed onderhoud is het halve werk 
Deel 5: Een groenere stad