Vergroen je stadstuin! Deel 5
Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of je ziet prachtige foto’s van schitterende tuinen vol planten, bloemen en leuke zitjes. De wens van iedereen. Toch zien we dat veel tuinen sober zijn ingedeeld met veel tegels met weinig beplanting. Zonde! Want een groene tuin is prachtig, goed voor jou en je omgeving én heel makkelijk in onderhoud. In deze blogserie leg ik - Richard - stap voor stap uit hoe je zelf een makkelijke, groene stadstuin maakt. Ook geschikt voor je stadsbalkon.
In de vorige vier blogs leerde je stap voor stap je stadstuin te vergroenen. Hoe groen zijn je vingers inmiddels? Heb je de smaak goed te pakken en wil je je tuin, straat of zelfs stad nog groener maken? In deze laatste blog leg ik je uit hoe je dat het beste kan doen.
Nu je hebt ervaren wat een groene tuin voor voordelen heeft, heb je de smaak waarschijnlijk te pakken. Omdat het weer een droge zomer belooft te worden is het niet handig om nu nieuwe planten aan te planten. Er is gelukkig genoeg te doen in deze periode waarmee je bijdraagt aan een groene, duurzame stad. Wij zetten de beste tips op een rijtje.
Tip 1: Neem bestrating met een open structuur
Er is steeds meer regenval en door de stevig gelegde bestrating kan het water moeilijk weglopen. Vervang daarom de bestrating in je tuin helemaal of deels door bestrating met een open structuur. Deze tegels laten bij extreme regenval het water geleidelijk in de grond zakken zodat putten en riolen minder belast worden om het regenwater af te voeren.
Tip 2: Vang de regen op in een regenton
Een regenton vangt het regenwater op en zorgt voor een voorraadje tijdens de droge periodes. Regentonnen zijn er allerlei vormen en maten. Zelf ben ik een voorstander van de verticale regenton. Deze neemt weinig ruimte in beslag en kun ook nog met een mooie klimplant laten begroeien. Ook kun je de regenpijp van het riool loskoppelen en koppen aan een regenton. Dan heb je in geval van een droge periode een eigen voorraadje water voor je planten. Via gemeente Rotterdam zijn er subsidies voor de opvang van regenwater.
Tip 3: Graaf een zitkuil
Er zijn meer mogelijkheden om wateroverlast bij extreme regenval te voorkomen. Maak bijvoorbeeld een zitkuil in je tuin door in het laagste gedeelte van je tuin een tegel weg te halen. De zitkuil vult zich bij een flinke regenbui met water dat langzaam in de grond wegloopt. Als het dan ophoudt met regenen is de kuil droog en kun je er weer in zitten. Een multifunctionele toepassing!
Tip 4: Leg een groen dak aan
Heb je een schuurtje, een afdakje of een plat dak in je tuin dan kun je daar een groen dak op aanleggen. Via het internet kun je standaard Sedummatten bestellen met een mix van vetplantjes. Die werken als een soort puzzel die je op het dak legt. Het voordeel van een groen dak is dat het isoleert, dus in winter houd je de warmte binnen en in de zomer is het heerlijk koel. Het groene dak houdt water vast en laat het langzaam door. Hiermee ontlast je de riolen bij extreme regenval.
Tip 5: Hulp van de gemeente
De gemeente Rotterdam gaat voor groen en wil de komende jaren investeren in meer groen in de stad en in de wijken. De gemeente Rotterdam biedt daarvoor verschillende subsidiemogelijkheden aan. Kijk eens op ‘Meer groen in de stad’ om te zien hoe de gemeente het gaat aanpakken en hoe ze de bewoners stimuleren.
Wil je zelf iets doen voor een groenere omgeving? Bekijk ‘Ik ga voor groen’ voor de mogelijkheden en subsidies.
Tip 6: Doe het samen!
Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Enthousiasmeer je buren, de straat en de wijk om ook een geveltuin aan te leggen of de voor- of achtertuinen te vergroenen. Onderstaande initiatieven helpen je om de vergroening samen aan te pakken.
Initiatieven voor een groenere stad
1001 geveltuinen
Waar je ook woont, waarschijnlijk heb je een gevel voor de deur. Zelfs onder een flat zijn genoeg tegels te ontdekken. Het goede nieuws is dat je die tegels er gewoon uit mag halen voor een geveltuin. Dat ziet er niet alleen gezellig uit maar is ook goed voor de biodiversiteit, zorgt ervoor dat het regenwater beter weg loopt en als je hem samen met je straat aanlegt, is het ook nog eens super sociaal.
De mannen van Groenemorgen zetten zich in voor 1001 geveltuinen in Rotterdam. Het doel: voor 30 september 1000 extra geveltuinen in de stad. En met succes! De teller staat al bijna op 500 geveltuinen en ruim 9000 uitgewipte stoeptegels.
Doe je ook mee? Je kan kiezen voor drie opties; de mannen van Groenemorgen leggen hem aan, je doet het zelf of je wint een geveltuin! Bekijk alle opties via de website, daar vind je ook allerlei tips voor het aanleggen en onderhouden van je tuintje.
Cool down City
Wat is het warm hè deze zomer? Al het beton en steen in de stad helpt niet echt mee om af te koelen. Wat wel helpt? Bomen! Bomen zorgen aan de ene kant voor schaduw en ze halen co2 uit die lucht die wordt omgezet in zuurstof. Voor verkoeling in de stad moeten we dus veel bomen gaan planten en dat is precies het idee achter Cool down City. Via hun website adopteer je gratis een boom voor in je tuin, op je balkon of net aangelegde geveltuin. Ook vind je op de website veel informatie en inspiratie over het planten en onderhouden van je boom. Er zijn in drie maanden tijd al meer dan 1000 bomen weggeven. Doe je ook mee?
Opzoomer mee
Je ziet ze wel eens als je door de stad loopt, of misschien woon je er zelf wel in: Zo’n prachtige groene straat vol weelderige planten en kleurrijke bloembakken. Grote kans dat dit een Opzoomer mee straat is want zij zetten zich in voor zoveel mogelijk groene straten in Rotterdam. Jij kan met je straat ook makkelijk aan de slag. Opzoomer mee geeft ideeën en tips om ook jouw straat groener te maken en groen te houden. Een geveltuin, klimplanten langs de gevels, fleurige boomspiegels… er zit vast iets bij voor jouw straat! Als je een goed plan indient, doen zij ook een duit in het zakje. Bovendien krijgen alle straten die aan de slag gaan met groen een leuk groenpakketje. Hierin zit een plantschopje, krabbertje, schrepel, snoeischaar, handharkje en een donkergroene kuip. Opzoomer je ook mee?
Rotterdam Zaait!
Om te oogsten moet je eerst zaaien. Maar hoe werkt dat precies? In het zaaiseizoen heb je waarschijnlijk veel vragen over je tuin. Elk jaar wordt er daarom op het Noordplein Rotterdam Zaait georganiseerd: Hét voorjaarsfestival met moes- en nutsplanten. Groenliefhebbers presenteren hun eigen bijzondere selectie zaden, kruidenplanten, (eetbare) bloemenplanten, groenteplanten en zaailingen. Ga langs voor advies over je moestuin en om je zaden en plantjes aan te schaffen. Kun niet wachten tot het voorjaar? Iedere eerste zaterdag van de maand staat De Jong Tuinplanten op de Rotterdamse Oogstmarkt met planten voor je tuin, balkon en moestuin.
Stichting SteenbreekStichting Steenbreek voert landelijk actie tegen de trend om particuliere tuinen te verharden. Ze organiseren activiteiten zoals Nationale Groendag, vlindertellingen, workshops en kennisdagen. Ook Rotterdam is aangesloten bij Steenbreek. Plaatselijk worden allerlei acties georganiseerd om inwoners te stimuleren om hun leefomgeving te vergroenen. Via Velt Rotterdam volg je bijvoorbeeld de basiscursus ecologisch moestuinieren of een cursus compostereneen of loop je mee met een tuintoer om inspiratie op te doen voor je eigen tuin. Via het initiatief Meer Bomen Nu meld je je stekje aan om iemand anders mee blij te maken.
Vergroenen doen we samen, het draagt bij aan een prettige gezonde leefomgeving en dat wilt toch iedereen?!
Dit was mijn laatste blog. Hopelijk heb ik je geholpen met het vergroenen van je tuin. Via het mailadres makkelijkestadstuin@natuurstad.nl kun je gewoon je vragen blijven stellen. Stuur vooral ook een foto van je tuin of geveltuin.
Er komt een vervolg op deze blogserie met informatie- en inspiratiebijeenkomsten, workshops, lezingen en nog veel meer. Hou dus de website en de socialemedia-kanalen van Natuurstad in de gaten zodat je niets mist. En misschien tref ik je wel op één van de groene locaties van Natuurstad. Tot ziens! Richard
Deze blog hoort bij de blogserie ‘Vergroen je stadstuin’, waarin je stap voor stap een eigen groene tuin aan legt. Lees alle delen hier:
Deel 1: Vergroen je stadstuin
Deel 2: Maak een beplantingsplan
Deel 3: Aan de slag!
Deel 4: Goed onderhoud is het halve werk