Voedselbosje op school

Wij mogen een echt Voedselbosje weggeven aan een Rotterdamse basisschool! Met het Voedselbosje leren kinderen op het schoolplein van alles over natuur en gezonde voeding. 

IVN Voedselbosje

Dit jaar viert Natuurstad het 100 Jaar Schooltuinieren in Rotterdam. De schooltuin is dé plek waar kinderen leren en ervaren waar gezond eten vandaan komt. Om dit bijzondere jubileum te vieren heeft IVN ons een Voedselbosje cadeau gegeven. Dit Voedselbosje plaatsen wij graag op het schoolplein van een Rotterdamse basisschool! 

Met een Voedselbosje leren kinderen op het schoolplein over natuur en gezonde voeding. Daarnaast draagt het bij aan het vergroenen van de schoolpleinen, dat is goed voor de natuur en voor de schoolkinderen en docenten. Het biedt namelijk schaduw in de zomer en vangt heftige regenbuien in de herfst beter op. Groenere schoolpleinen zorgen voor een gezonde en uitdagende speel- en leeromgeving. 

 

Wat is een Voedselbosje? 

Een Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan eentje die veel minder onderhoud vergt. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het bosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan en anders terug komen na de winter. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de Voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar.  

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het schoolplein een flinke boost te geven. Bij het bosje hoort ook een lesprogramma waarmee de kinderen leren over natuur en voeding op het schoolplein.  Het Voedselbosje sluit helemaal aan bij Natuurstad: op een toegankelijke en speelse manier natuur en voedsel dichtbij brengen door ontdekking en beleving. 

 

Geïnteresseerd in een Voedselbosje? 

Het Voedselbosje wordt op een Rotterdams schoolplein geplant. Heeft jouw basisschool 30 vierkante meter beschikbaar voor dit bosje? En vinden jullie het leuk om mee te werken aan het lesprogramma? Vul dan het interesseformulier* in. Aanmelden kan tot vrijdag 17 juli 2020. De plantdag zal in november 2020 zijn.  

Wil je meer weten over de Voedselbosjes? Kijk dan op www.ivn.nl/voedselbosjes 

* De deadline voor het aanmelden is voorbij. Voor de zomervakantie hebben 30 enthousiaste scholen zich aangemeld. In de zomervakantie zal Natuurstad gaan kijken welke school het meest geschikt is voor dit Voedselbosje. Na de zomervakantie zal de school benaderd worden en in gesprek gaan met een hovenier. In het najaar zal het Voedselbosje op het schoolplein geplant worden. 

 

Partners