Wethouder Bonte opent Voedselbosje

Leerlingen van de Nord Anglia International School Rotterdam hebben vrijdag 11 maart samen met Stichting Natuurstad Rotterdam en IVN Natuureducatie als een van de eerste scholen in Rotterdam een eigen Voedselbosje op hun schoolplein geplant. Ook duurzaamheidswethouder Arno Bonte hielp een handje mee en verzorgde samen met de kinderen de officiële opening. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en wat de positieve werking is voor natuur, klimaat én henzelf. De aanplant van het Voedselbosje bij Nord Anglia is de eerste in een reeks van 10 voedselbosjes die Natuurstad en IVN dit jaar samen realiseren in Rotterdam.

Wethouder Bonte opent samen met Soul Robertson van Nord Anglia het Voedselbosje

Nord Anglia ISR is verheugd om als een van eerste scholen in Rotterdam het Voedselbos te lanceren. Directeur Ms Alison Lipp: "Kinderen worden beïnvloed door hun omgeving, de mensen die ze ontmoeten en de activiteiten waaraan ze deelnemen. In dit digitale tijdperk is het belangrijker dan ooit dat kinderen buiten zijn en interactie hebben met leeftijdsgenoten en met de natuur. Om zo samen in contact te komen met de grond waaruit alle dingen groeien.”

Opgroeien in een gezonde omgeving

Naast Nord Anglia ISR zijn er steeds meer scholen en BSO’s die hun buitenruimte vergroenen. “Een positieve ontwikkeling!”, aldus Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid. Het is belangrijk dat kinderen opgroeien in een groene en gezonde omgeving. Meer groen draagt bij aan meer schaduw en minder wateroverlast bij hevige regenval. Dat maakt het plein niet alleen fijner om te verblijven, maar ook goed voor de natuur. Mooi dat het eerste voedselbosje vandaag is aangelegd. Op naar de volgende in de reeks van 10!” Scholen en BSO’s die ook bij die 10 willen horen, kunnen zich nog tot 24 april a.s. aanmelden. Lees hier voor meer info.

Aftrap samenwerking Natuurstad en IVN

Deze aanplant was ook de aftrap van de samenwerking tussen Natuurstad en IVN. “Wij dromen van een groen gezond Rotterdam en natuurinclusief leven van alle Rotterdammers. We geloven dat we samen meer kunnen bereiken. En dat doen we door direct in de praktijk aan de slag te gaan”, aldus de beide directeuren Louise Bergenhenegouwen (Natuurstad Rotterdam) en Daphne Teeling (IVN Zuid-Holland). “Onze intentie is de samenwerking de komende jaren te intensiveren.”

 

Daphne Teeling (IVN Zuid-Holland) en Louise Bergenhenegouwen trappen de samenwerking af met de aanplant van een appelboom
Daphne Teeling (IVN Zuid-Holland) en Louise Bergenhenegouwen (Natuurstad Rotterdam) trappen de samenwerking af met de aanplant van een appelboom

Duizend voedselbosjes

Dit Rotterdamse initiatief maakt onderdeel uit van de droom van IVN om landelijk duizend Voedselbosjes aan te leggen in de periode 2020 - 2024. Omdat ze dit niet alleen kunnen, werken ze samen met landelijke, regionale en lokale partners op het gebied van natuur- en milieueducatie. Dat ze hiervoor in de regio Rotterdam bij Natuurstad terechtkwamen is een logische, want Natuurstad met locaties in alle delen van Rotterdam is zeer goed thuis in het lokale netwerk, bereikt vrijwel alle scholen en weet relevante partners te vinden.

Al deze 10 Voedselbosjes in Rotterdam zijn mede mogelijk gemaakt door subsidies van gemeente Rotterdam, Rotterdams Weerwoord, Rotterdam gaat voor Groen, Rabobank Rotterdam, Prins Bernard Cultuurfonds en Jong Leren Eten.