Wormenhotel op Tamarinde

Eind april is het tweede wormenhotel van Rotterdam geplaatst bij de educatieve tuin Tamarinde. Het initiatief is afkomstig van buurtbewoner Marloes naar aanleiding van een oproep van het Rotterdams Milieucentrum.  

Foto: Tom Pilzecker

Omdat in grote delen van Rotterdam groente- en fruitafval niet gescheiden wordt ingezameld, is er een vraag naar lokaal composteren. Veel Rotterdammers willen in hun buurt het GF-afval inzamelen en een eigen composteersysteem opzetten: dat kan met de zogenaamde wormenhotels.  

Wormenhotels 
Buurtbewoners van Tamarinde brengen GF-afval naar het wormenhotel bij Tamarinde. In dit mooie houten hotel gaan duizenden wormen aan het werk om het GF-afval om te zetten in compost.  

Wormencompost helpt de bodem gezond te houden en je planten vitaal te krijgen. Het toevoegen van wormencompost brengt het bodemleven weer op gang en zorgt voor een duurzame groei.  

Eigen buurtcompost maken is duurzaam en circulair en daarnaast is het ook een sociale activiteit.  Buurtbewoners komen op een andere wijze met elkaar in contact door samen bij te dragen aan het wormenhotel, waar ter plekke het organische afval uit de huishoudens wordt gecomposteerd. 

Initiatiefneemster Marloes: “Het initiatief in Overschie is samen met vijf andere huishoudens tot stand gekomen. Mijn buren en ik werken al enige tijd samen om voedselverspilling tegen te gaan. Dankzij Tamarinde hebben wij het hotel in gebruik kunnen nemen. Met dit wormenhotel gooien wij ons eigen afval niet weg maar zetten wij het lokaal om naar een mooi volwaardig product dat ook nog eens tegoed komt aan de tuintjes op de Tamarinde

Wormenhotel Tamarinde
Foto: Tom Pilzicker

Tamarinde
De educatieve tuin Tamarinde is op dit moment nog gesloten voor bezoekers, als gevolg van de Corona-maatregelen. Samen met de buurtbewoners zoeken we naar mogelijkheden om het GF-afval te kunnen inleveren. Op dit moment staat er een prullenbak achter het hek waar bewoners zakjes met GF-afval kunnen deponeren.  

Meedoen
Er is nog ruimte voor buurtbewoners om mee te doen met het initiatief. Je kunt hiervoor een mail sturen naar overschie@wormenhotel.nl. Deelnemers krijgen een mandje met papieren zakjes om groente, fruit en andere etensresten te vervoeren naar het hotel.