Zomer: het hoogtepunt van de seizoenen

Een bij zit op een goudsbloem op zoek naar nectar om een voorraadje op te bouwen voor de winter, bloemen maken parapluutjes om hun zaden zo ver mogelijk te verspreiden, de paprikaplant zit vol groene, glimmende paprika’s en de schapen hebben hun warme wintervacht afgedaan. Het zal je niet zijn ontgaan: het is zomer! In de stad zijn mensen druk bezig met vakantieplannen om even rustig aan te doen maar in de natuur gebeurt het tegenovergestelde. Alle energie die in de aarde is gestopt komt er nu in geuren, smaken en kleuren uit. Op kinderboerderij De Molenwei en Cultuurhistorische Plantentuin is goed te zien wat de natuur in de zomer doet. Jos, Damian en Ed van Natuurstad leggen uit. 

Zomer bij Natuurstad

Jos

Oogsttijd

Educatie Specialist Jos geeft schoolkinderen les over de tuin. Hij neemt ze mee in het hele proces van zaadje tot groenten. Jos: ”Elk plantje heeft een temperatuur waarbij het zich gaat ontkiemen. In april, mei en juni is het tijd om te zaaien. In de zomer zien de kinderen het resultaat van hun werk.” In juli is er al veel te zien op de tuin. Er komen vruchten aan de paprikaplant en de pepers hangen in grote trossen te rijpen. Jos: “Alles groeit en bloeit in de zomer. De bloemen schieten omhoog en er zijn veel insecten. De insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van de gewassen. Ook bodemdiertjes zijn druk bezig, ze eten het restmateriaal op en bemesten de tuin.” De kinderen hebben voor de vakantie al sla, uitjes, pepers en paprika geoogst maar na de vakantie groeit er echt veel. Niet alle groenten zijn gelukt. Vanwege het natte voorjaar is er schimmel gekomen in de aardappel- en tomatenplanten. Dit is ook belangrijk voor kinderen om te leren. Jos: “Kinderen denken dat alles uit de supermarkt komt. Hier zien ze dat planten liefde en geduld nodig hebben maar ook dat het niet altijd goed gaat.” Na de zomer gaan de kinderen gezonde pizza’s maken van hun eigen gekweekte groenten. En daarna begint de cyclus van zaadje naar plant opnieuw. In de winter moeten ze leraar Jos even missen. “De kinderen denken dat ik op de tuin woon, dus ik krijg veel briefjes voor als ik in de winter alleen ben.”

op de tuin

Damian

Zomervacht

Damian is dierverzorger op de kinderboerderij. De zomer is voor hem de drukste periode. Hij zorgt ervoor dat de dieren het niet te warm krijgen. Schapen worden bijvoorbeeld in juni geschoren om van hun warme wintervacht af te raken en er worden ijsblokken in theedoeken gerold en bij de konijnen gelegd. Ook voor de dierenwereld geldt dat ze zich in de zomer laten zien. De koeien, ezels en geiten staan weer in de wei en de pauw loopt trots met zijn veren rond om vrouwtjes te imponeren. Damian: “De voortplanting van veel dieren op de kinderboerderijen zijn seizoensgebonden, daarom zie je in de lente en zomer meer jonge dieren dan in de winter.” Ook bezoekers zoeken de kinderboerderij in de zomer vaker op. De basisschoolkinderen krijgen voor de vakantie het Jeugd Vakantiepaspoort en kunnen een leuke speurtocht doen bij alle kinderboerderijen van Natuurstad. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Damian: “In de zomer moeten wij iets harder lopen omdat er meer mensen zijn en er meer werk is. Wij geven in de zomer 110 procent.”

op de kinderboerderij

Ed

Uitvliegen

Ed is de tuinman in de Cultuurhistorische Plantentuin op De Molenwei. In de zomer gebeurt hier het meest. Het is een samenspel van dieren en planten om na hun bloei hun voorplanting veilig te stellen. In de lente kregen vogels een ei en nu is het tijd om hun jongen te laten uitvliegen. Ed: “Vogels zijn druk bezig met opvoeden van de jongen. Ze leren om voedsel te zoeken en te jagen.” De planten zijn bezig om hun zaadjes te verspreiden. Daar hebben ze hele inventieve dingen voor bedacht. De haverwortel heeft bijvoorbeeld een parapluutje aan zijn zaden om met de wind te worden meegevoerd. Sommige zaden worden opgegeten door dieren. Dankzij de zuren in de maag kunnen de zaden gaan kiemen en door de uitwerpselen komen ze op een andere plek terecht. Op de plek van bestemming nestelen ze zich en komen in het voorjaar weer tevoorschijn. Ook bijen, hommels en insecten zijn typisch voor de zomer. Als het warm genoeg is, verlaten ze hun winterplek op zoek naar nectar in bloemen. Ed: “Bijen gaan voor massa en voor bloemen waar veel nectar in zitten. Wij planten hier bloemen die zoveel mogelijk nectar hebben.” Ook aan de solitaire bijen is gedacht. Die hebben geen volk maar brengen pakketjes voedsel naar gaatjes en leggen daar eitjes in. Het bijenhotel geeft genoeg onderdak.

Als de zaden zijn verspreid en de jongen op eigen benen staan, maakt de natuur zich weer op voor de herfst. 

op de Cultuurhistorische Plantentuin