eikenblad ijsvogel

Geef een stek een nieuwe plek

Help samen met Natuurstad om Rotterdam groener te maken!

medewerkers natuurstad maken stekken van planten

Groen, groener, groenst!

Samen met bewoners willen wij Rotterdam groener maken en daarmee de biodiversiteit in de stad verhogen. Planten trekken veel soorten leven aan, wat belangrijk is voor de natuur in de stad. En zeg nou zelf: een groene tuin of balkon ziet er toch ook heerlijk uit?

Hoe dan?

Vanuit Natuurstad verkopen we in de loop van het voorjaar voor een klein bedragje stekken van de planten uit onze tuinen. Afgelopen winter hebben Natuurstad-medewerkers een grote hoeveelheid stekken gemaakt van allerlei planten. Mooie bloeiers, struiken en kruiden die jij kunt poten in je tuin, of bijvoorbeeld in een mooie pot op je balkon.

Groene vingers

De stekken worden op verschillende tuinen en kinderboerderijen verkocht. Tijdens gewone openingsdagen en tijdens de activiteiten op locaties. Houd voor meer informatie onze social media en deze webpagina in de gaten. 
Heb je geen groene vingers? Wees niet bang, bij alle stekken vind je een label, met korte informatie. Meer informatie over de planten en waar je ze het beste poot, vind je binnenkort via deze webpagina. Zo wordt het planten een eitje!

 

 

 

Onze stekken

 

Rozemarijn - Salvia rosmarinus

Een aromatische vaste dwergstruik uit de lipbloemenfamilie met houtige stelen. Komt van origine voor in Zuid-Europa maar gedijt goed in het gematigde Nederlandse klimaat en kan buiten overwinteren. Een fijn kruid om in de keuken te gebruiken, vooral in mediterane gerechten erg geschikt. Houdt van een zonnige standplaats en kan tot wel 1,5 meter uitgroeien.

 

Lavendel - Lavandula

Een fijn geurende vaste dwergstruik uit de lipbloemen familie. Bloeit paarskleurig, en is een zeer geschrikte vast borderplant in een bijenvriendelijke tuin. Gedroogd kunnen de bloemen gebruikt worden als aromatisch kruid in zowel de keuken als in geurzakjes voor bijvoorbeeld de kledingkast. Lavendel heeft graag een zonnige standplaats en kan uitgroeien tot een struik van maximaal een halve meter breed.

 

Aardbei - Fragaria × ananassa

Een welbekende vruchtdragende bodembedekkende plant. De geschiedenis van de plant is terug te leiden tot ten minste de Romijnsetijd. De zoete vruchten zijn zeer geliefd door vooral kinderen en kent vele toepassingen, denk aan jam, limonade of taartjes. Aardbeien staan graag op een zonnige plek, dit is wenselijk voor het roodkleuren van de vruchten. Bij het rijpen van de vruchten is het verstandig om wat stro rondom de planten te leggen zodat de vruchten niet in contact komen met de bodem.

 
Verbena - Verbenaceae / Verbena bonariensis

Een bloemdragende plant uit de ijzerhardfamilie. Het is een lichtverhoutende plant die van oorsprong voorkomt in Europa en Amerika.  de plant gedijdt erg goed in Nederland en kan tot wel 1.80m hoog worden. Ook kent de plant een lange bloeitijd van juli tot oktober. De beste standplaats is zonnig in een ietswat arme grond. 

 

Zonnebloem - Helianthus annuus

Een eenjarige plant uit de composieten familie. Als de plant of een fijne zonnige plek staat kan deze zeer hoog worden. De bloeitijd is van juni tot oktober en kan meerdere bloemen produceren. Ook geeft de bloem zeer veel zaden waar vogels dol op zijn. Ook zijn de pitjes eetbaar.

 

Goudsbloem - Calendula

Een eenjarig plantje uit de composietenfamilie. De laagblijvende planten produceren verschillende geel tot diep oranje kleurende bloemen. Leuk detail is dat de plant gestimuleerd wordt om meer bloemen te produceren als er bloemen geplukt worden. De bloemen kunnen zowel gedroogd als vers gebruikt worden voor zalven en tincturen, Maar ook om een salade op te fleuren óf in de thee.

 

Thijm - Thymus

Een intens aromatisch, groenblijvend struikje uit het mediterrane gebied dat in het wild te vinden is op warme, droge steenhellingen en heidevelden. Hij wordt algemeen geteeld om zijn krachtige antiseptische werking. Ideaal keukenkruid: lekker en goed voor de spijsvertering. Winterhard en groenblijvend. Houdt van een zonnige standplaats en kan 20 - 30 cm hoog worden.

 

Salie - Salvia Officinalis 

Een groenblijvend struikje dat inheems is in het zuiden van Europa en het mediterrane gebied. Bij de oude Grieken was salie het ‘kruid der onsterfelijkheid’; het was bovendien een onmisbaar ingrediënt in middeleeuwse levenselixers. Salie kan vers gegeten worden verwerkt in sauzen, kruidenazijn en kruidenolie. Voor de liefhebbers ook lekker als winterthee. Plant salie in goed afwaterende grond en in de volle zon. Wordt zo’n 30 cm hoog en heeft prachtige paarse bloemen.  

 

Citroen Melisse - Melissa Officinalis 

Dit overblijvende kruid uit het mediterrane gebied werd meegenomen naar Engeland door de Romeinen, die het gebruikten om het geheugen te verbeteren en de geest te verkwikken. Het was in de middeleeuwen favoriet bij de Arabieren om een lang leven te bevorderen. Het blad geeft een heerlijke citroensmaak aan soepen, salades, sauzen en vis. Fijngehakt lekker in roomkaas. Vers heerlijk in een zomerse thee. Citroenmelisse houdt van een zonnige standplaats en wordt ca 60 hoog met witte bloempjes. Het kruid kan 2 tot 3 keer per jaar worden gesnoeid voor de oogst. 

 

Kervel - Anthriscus cerefolium

 Kervel stam uit Zuidoost-Europa en West Azië. Inmiddels groeit het kruid in verwilderde staat op warmere plekjes in Nederland. Sinds de Romeinse tijd wordt het kruid in Europa gebruikt. Kervel geeft een verrukkelijke anijssmaak. Winterharde eenjarige plant met een hoogte van 30-60 cm en een omvang van 30 cm. Kervel staat graag in de zon of halfschaduw.

 

Snijselderij - Apium Graveolens

 Deze aromatische tweejarige, afkomstig uit het mediterrane gebied, is de voorouder van de bleekselderij. Hij geldt al sinds de Romeinen als een goed middel om pijn te verlichten, als digestief en tegen overgewicht en het vasthouden van vocht. Lekker in roerbakgerechten in soepen en sauzen. Selderij groeit goed in de zon in grond die niet te droog wordt en kan de hoogte van een meter bereiken. 

 

Salie - Salvia elegans

 Annanassalie is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant. De bloedrode bloemen van deze snoepbloem maken een salade of dessert heel speciaal. Nog meer dan de vrucht zelf, ruikt het blad van deze salie naar ananas. In Europa is de plant niet geheel winterhard, maar op een beschutte warme plek kan hij doorgaans goed overwinteren en wordt 1 tot 1,5 meter hoog.

 

Wilde Kamille - Matricaria

Kamille is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae). Kamille heeft witte bloemen met gele bloemhoofdjes. Kamille is een eenjarige plant. Een plant die de tuin opvrolijkt in de zomer en zorgt voor het zonnige gevoel.

 

Zwarte bes - Ribes nigrum

Zwarte bes groeit uit tot een vaste struik waaraan trossen donkerpaarse, Bijna zwarte bessen groeien in de zomer. De bessen zijn welbekend van bijvoorbeeld cassis. Leuk feitje is dat ook het hout van de struik sterk ruikt naar zwarte bes. De struik staat het prettigs op een halfschaduw plek met goede losse grond. Als deze eenmaal goed geworteld is zal de struik jarenlang plezier geven. 

 

Aalbes - Ribes rubrum

Aalbes groeit uit tot een vaste struik van ca 1,5 meter hoog met rode eetbare bessen. Geef de struik de tijd, daarna heb je er jaren plezier van. De aalbes houdt van een zonnige standplaats, maar doet het ook goed in de halfschaduw.  De bessen zijn een beetje zuur van smaak, maar heerlijk om zo te eten of jam van te maken. 

 

Framboos - Rubus idaeus    

Framboos is ons allen welbekend. Met haar fijne lichtzure rode vruchten. Vooral kinderen zijn er dol op! De frambozenranken kunnen zeer snel groeien en makkelijk afleggers maken in het najaar. Maar pas op, de plant heeft doorns. Het beste plaats je de plant op een halfschaduw plek. Met een namiddagzonnetje. 

 

Vlinderstruik - Buddleja davidii

Welbekende lentebloeier, wordt ook wel de snackbar voor vlinders en hommels genoemd. Bloeit met paars tot lila trossen. Er zijn ook anders kleurige bekend. Groeit snel en makkelijk, ook op verarmde grond. Dient wel grondig gesnoeid te worden bij voorkeur in de maand maart. Zonnige standplaats is gewenst