Vacature Afdelingsmanager Educatie & Participatie

uil eikenblad

Vacature Afdelingsmanager Educatie & Participatie (36 uur)

Een groen en gezond Rotterdam, dat is de missie van Stichting Natuurstad Rotterdam. We bieden recreatie, educatie en participatie om het duurzaam denken en handelen bij de inwoners van de stad te stimuleren. Op onze acht bijzondere kinderboerderijen en veertien inspirerende (school)tuinen ontdekken en leren bezoekers - jong en oud - alles over de natuur en het milieu. Verspreid over de hele stad bereiken we jaarlijks bijna een miljoen bezoekers, waaronder 50.000 leerlingen. Bij Natuurstad werken ruim honderd medewerkers en honderd vrijwilligers met een hart voor de natuur.

Ben jij een maatschappelijk ondernemende Afdelingsmanager die vanuit de kracht van Natuurstad bijdraagt aan maatschappelijke opgaven? Weet jij hoe je, samen met jouw teams, succesvol verandering in een organisatie doorvoert om de strategie ook daadwerkelijk te realiseren? Weet jij medewerkers uit alle geledingen van de organisatie te enthousiasmeren en motiveren voor vernieuwing? Ben jij daarnaast extern georiënteerd en is het jouw passie om waardevolle samenwerkingsverbanden met partners aan te gaan om de missie van Natuurstad te realiseren? Een gespreid bedje vind jij maar saai?

Wat doe je als Afdelingsmanager Educatie & Participatie?

Binnen jouw afdeling is het educatie-aanbod van Natuurstad belegd, namelijk het verzorgen van natuur- en milieulessen inclusief schooltuinieren. Daarnaast is het jouw taak om - met het voor Natuurstad nieuwe product Participatie - meer te gaan betekenen voor de Rotterdammers door aanbod te creëren dat aansluit bij zowel de missie van Natuurstad als de maatschappelijke opgaven die Rotterdam heeft, zoals verminderen van eenzaamheid en werk bieden aan mensen met afstand tot arbeidsmarkt. Ook willen wij een aantrekkelijke organisatie zijn voor vrijwilligers en stagiaires.

Als Afdelingsmanager heb je de dagelijkse leiding over de operationeel leidinggevenden (ca 5 fte) en indirect over de medewerkers van de afdeling (ca. 27 fte). Je stimuleert een optimale samenwerking tussen de verschillende afdelingen, teams en locaties. Je zorgt dat de producten van Natuurstad elkaar versterken. Je vertegenwoordigt Natuurstad extern, bouwt een relevant netwerk op en weet kansen te verzilveren.

Als Afdelingsmanager Educatie & Participatie leg je rechtstreeks verantwoording af aan de directeur van Natuurstad en vervul je een proactieve rol in het Management Team (MT). Als MT-lid heb je visie en draag je deze uit, ben je mede verantwoordelijk voor het integrale management en draag je bij aan de strategische en organisatieontwikkeling van Natuurstad. Je voert het beleid van Natuurstad in de afdeling door en bent verantwoordelijk voor de resultaten van jouw team. Je stelt een afdelingsplan op, je coördineert dit plan zowel kwalitatief als kwantitatief, bewaakt prestatieafspraken en rapporteert over de realisatie ervan.

Wie ben jij?

Je hebt haarscherp in de gaten wat de organisatie nodig heeft om haar missie en kerntaken uit te voeren. Je bent een coachend leider, een verbinder, een verandermanager met daadkracht, je communiceert helder en acteert op alle niveaus van de organisatie. Hierbij zorg je voor een goede sfeer en arbeidsomstandigheden. Aandacht voor de kracht, kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden van onze medewerkers vinden wij belangrijk. Ook ben je iemand die jouw eigen ondernemerschap weet over te dragen en aan te wakkeren bij de medewerkers van Natuurstad. Je kunt de vertaalslag van beleid naar uitvoering maken en signaleert en benut kansen om waardevolle samenwerkingsverbanden met externe partners aan te gaan. Leidinggeven, resultaatgerichtheid, omgevingsbewustzijn, klantgerichtheid, samenwerken en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn jouw tweede natuur.

Je hebt (een):

  • relevante academische/HBO opleiding, bij voorkeur zowel op het vakgebied (natuur, milieu, educatie en/of participatie) als management;
  • aantoonbare ervaring in innovatie en ondernemerschap;
  • aantoonbare ervaring met (cultuur)verandertrajecten;
  • minimaal 3 jaar werkervaring in vergelijkbare functie.

Daarnaast:

  • werk je transparant en voel je je thuis in de directe, Rotterdamse aanpakkersmentaliteit;
  • is het hebben van relevante netwerken en/of kennis van het Rotterdamse een pre.

Kortom: we zoeken stevige en energieke Afdelingsmanager Educatie & Participatie met aantoonbare ervaring in samenwerkingsprojecten, met oog voor kansen om externe inkomsten te realiseren en met van nature een externe oriëntatie.

Wij bieden:

Een uitdagende vaste functie bij de grootste, en uiteraard mooiste, organisatie van Nederland op het gebied van natuur- en milieueducatie. Kenmerkende arbeidsvoorwaarden zijn: flexibel werken, een eindejaarsuitkering, goede verlofregeling en pensioen bij het ABP.

De functie is ingedeeld in salarisschaal 11 (cao Vermo) en bedraagt maximaal € 5.169,- op basis van 36 uur per week.

Hoe gaat het in zijn werk?

Interesse of wil je meer weten? Reageer dan snel door contact op te nemen met Michel Kollau, JS Consultancy, 06- 5113 5793. De eerste selectiegesprekken staan gepland op dinsdag 21 december in de middag. Bij voldoende geschikte kandidaten kan het zijn dat de vacature vroegtijdig wordt gesloten. De werving & selectie verloopt via JS Consultancy. Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Alle medewerkers van Natuurstad hebben een VOG. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.