Voedselbosje bij jouw school of opvang?
Een Voedselbosje bij jouw school of kinderopvanglocatie? Meld je nu aan!
Kan jullie speel- en leeromgeving een stuk groener? Wil je kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier leren hoe voedsel groeit? Dan is een Voedselbosje misschien ook iets voor jullie! IVN Natuureducatie en Natuurstad zoeken tien scholen en/of kinderopvanglocaties waar in 2022/2023 een Voedselbosje wortel kan schieten en tot bloei mag komen. Meld je aan en misschien krijgen ook jullie een bijzonder bosje dat ieder jaar meer oogst oplevert.
Wat is een Voedselbosje?
Een Voedselbosje heeft een omvang van ongeveer 30 vierkante meter en bestaat uit circa 30 soorten planten, struiken en bomen. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan en anders terugkomen na de winter. Van amandelboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar en leveren gezond voedsel. Een Voedselbosje is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen.
Wat bieden wij?
-
Aanleg, plantmateriaal en ontwerp van het Voedselbosje.
-
Een hovenier bereidt de plantdag voor en plant samen met de kinderen.
-
Educatiemateriaal gericht op groep 6-7 (8-11 jaar). Inhoud:
-
Wat is een Voedselbosje en hoe verzorg je het?
-
Waarom is een Voedselbosje goed voor natuur, biodiversiteit, klimaat en jezelf?
-
Wat kun je oogsten en wat maak je er mee?
-
Doe- en Soortkaarten Voedselbosjes voor alle kinderen op school of KO.
-
-
Je krijgt begeleiding bij het educatietraject en twee gastlessen.
Wat vragen wij?
-
Het allerbelangrijkste is dat je enthousiast wordt van een Voedselbosje op het plein en hier volledig voor wilt gaan. Niet alleen dit jaar, maar ook de jaren erna door het te omarmen en een plek te geven in het onderwijs.
-
Er is een geschikte plek voor het Voedselbosje. Deze plek:
-
ligt in de zon;
-
is 3x 10 of 5,5 x 5,5 m groot;
-
ligt niet onder bomen (te droog).
-
-
Je bent bereid iemand als Voedselboswachter te benoemen (van eigen locatie of uit de omgeving), die de verantwoordelijkheid voor het Voedselbos op zich neemt.
-
We vragen commitment in de vorm van samenwerking en aan de hand van een eenmalige bijdrage van € 1.500,-. Dit bedrag kan als een drempel voelen, maar Natuurstad en IVN kijken graag samen met jouw locatie naar de mogelijkheden om het geld bij elkaar te krijgen, denk aan een sponsorloop, lokale financiering of bijdrage van lokale partners.
-
Locaties waar een Voedselbosje wordt aangelegd moeten zelf garant staan voor de bodemkwaliteit. Zij vragen ook eventueel zelf bij instanties nadere informatie op;
-
Extra kosten zoals bodemonderzoek, verplaatsen speeltoestel et cetera zijn voor rekening van de locatie.
Hoe kan ik meedoen?
Vul het aanmeldformulier in en laat ons weten waarom jullie graag een Voedselbosje willen. Mail daarnaast een aantal foto’s van de locatie mee naar voedselbosjes@natuurstad.nl. Aanmelden kan tot 1 december 2022. Wie weet word jij door ons begeleid en heeft jouw locatie binnenkort een heus Voedselbosje.
‘Voedselbosjes in Rotterdam’ is een samenwerking van Natuurstad Rotterdam en IVN Natuureducatie en worden mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Weerwoord, Rotterdam gaat voor Groen, Rabobank Rotterdam, Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland en het Rijksprogramma Jong Leren Eten.
Foto: Fos Fotografie - rechtenvrij