Yvette en Hans, vrijwilligers

bladeren vlinder op een struik

Voeten in de klei, werken in het groen en gezellige collega’s. Dat is vrijwilligerswerk bij Natuurstad. Het werk verandert met de seizoenen mee en er is altijd iets te doen. Vrijwilligers Hans en Yvette werken al jaren bij de Botanische Tuin in Kralingen. Wat het leukste is aan het werk? Tot rust komen in het groen én het team: “Als de mensen niet leuk zijn, is het werk ook niet leuk.”

Vrijwilliger Yvette

Yvette wordt ook wel het orakel van de botanische tuin genoemd. Ze weet ontzettend veel over de planten in de tuin. Dat was tien jaar geleden wel anders. “Na mijn burn-out tien jaar geleden ben ik hier gewoon naar binnen gelopen en heb de tuinman gevraagd of ik een handje kan helpen.” Nu tuiniert ze twee dagen per week in de botanische tuin. “Toen ik hier kwam, had ik geen botanische kennis. Afgelopen tien jaar heb ik enorm veel geleerd.”

yvette

 

Vrijwilligerswerk in het groen

In het voorjaar is Yvette bezig met het opkweken van zaden in de kas, zodat er extra bloeiers zijn voor insecten. Yvette: “Ieder seizoen is anders. In januari is deze tuin best kaal, maar dan staan overal sneeuwklokjes en begin lente staat de kievitsbloem in bloei. Mijn lievelingsseizoen zit tussen het einde van de lente en begin van de zomer want dan is het lekker licht en warm. De tuin zit dan vol zoemende en kwakende beestjes.”

 

Vrijwilliger Hans

Dat kan Hans beamen. Vanuit zijn flat keek hij altijd uit op de botanische tuin, maar pas na zijn burn-out ontdekte hij hoe fijn het er eigenlijk is. Vijf jaar geleden begon hij als vrijwilliger op de tuin: “Ik heb geen botanische kennis, dus ik ben van het paden schoffelen. Wat ik zo leuk vind, is dat het fysiek werk is. Dat helpt me uit mijn hoofd te komen en er zit geen druk op. Ik heb het nog nooit niét leuk gehad hier. In tegenstelling tot het werk dat ik vroeger deed, ga ik hier met veel plezier heen.”

hans

 

Voeten in de klei

Voor beiden is het een enorm verschil dat ze nu in het groen werken in plaats van een kantooromgeving. Hans: “Je kunt hier letterlijk aarden. Er hangt een bepaalde energie. Als je door de poort loopt, dan is er iets waardoor je je goed voelt.” Yvette: “De sfeer is gemoedelijk en uitnodigend. Als je hier binnenloopt is het alsof de tuin zegt: “Hallo, welkom.” “Maar”, stelt Hans, “werk gaat uiteindelijk toch om de mensen, daar ben ik wel achter gekomen. Als de mensen niet leuk zijn, is het werk ook niet leuk.”

 

Hecht team

Hoewel ze het werk vrijwillig doen, vormen ze een hecht team met de rest van de Natuurstadmedewerkers. Hans “Er zijn geen rangen en standen, dat is ook zo leuk.” Daarnaast werken er enorm diverse mensen op de tuin, iedereen heeft een andere achtergrond dus je kunt veel van elkaar leren. Zo geeft Yvette rondleidingen.

Haar achtergrond in de kunstgeschiedenis komt daarbij goed van pas. Vorig jaar gaf ze een rondleiding over ‘planten in de bijbel’. Er zijn daarin namelijk enorm veel verwijzingen naar flora en fauna. Bijvoorbeeld de Judasboom. Vaak vind je in de buurt van de Judasboom nog Judaspenning. De witte zaden lijken op penningen en verwijzen naar de vijftig zilveren penningen, waarvoor hij Jezus verried.

In april en mei geeft ze nieuwe rondleidingen. Die zijn binnenkort te reserveren via de website van Stichting Botanische Tuin Kralingen [https://www.botanischetuinkralingen.nl/], die Hans dan weer in elkaar heeft gezet. Naast schoffelen houdt hij van natuurfotografie en helpt hij de stichting bij het opzetten en bijhouden van de website.

yvette

 

Zware jongens gezocht

De botanische tuin is nog op zoek naar vrijwilligers. Vooral sterke mannen die zwaar werk kunnen doen. Ook op de andere locaties van Natuurstad is altijd ruimte voor vrijwilligers. Je hoeft geen kennis van zaken te hebben, maar je moet wel willen leren. Heb je interesse? Kijk hier voor meer informatie.