Natuurtips voor thuis

bladeren vlinder op een struik

De leukste natuurtips in en om het huis!

Onze kinderboerderijen en tuinen zijn altijd een mooie plek in de stad om in contact te komen met natuur. Helaas zijn we de komende tijd gesloten voor publiek. We zitten allemaal veel thuis: geen school voor kinderen en weinig naar het werk voor volwassenen: dit betekent dat we veel binnen zitten. Het is dan dus extra fijn om even naar buiten te gaan, een frisse neus te halen en te genieten van de heerlijke lentezon. Hou hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM aan.

Wat kun je dan doen als je buiten bent? Lees elke week de tips, ga op ontdekkingstocht en deel je vondsten via #ontdekjebuiten!

 

Week 22

Tip 1: Maak een natuur-animatiefilmpje!
In de tuin, op het balkon of in het park kan je grappige animatiefilmpjes maken. Wist je dat je steentjes kan laten wandelen, of takjes kan laten dansen? Dit kan o.a. met de (gratis) app Stop Motion Studio. Die kan je downloaden op je tablet of mobiele telefoon.

Als je de app opent, kan je met je tablet of telefoon korte beeldjes opnemen. Bijvoorbeeld van een steentje, takje, bloem of boomblad. Verleg het voorwerp steeds een stukje en maak steeds opnieuw een foto. Met alle beeldjes achter elkaar heb je een animatiefilmpje. Het lijkt net alsof het voorwerp beweegt. Zelfs een slak kan op die manier een sprintje trekken!
 

Tip 2: Volg de groei van je plantje
En als je dan toch bezig bent… Misschien ben jij wel net zoals veel kinderen op dit moment, plantjes aan het opkweken. Met een filmpje kan je de groei van zo’n plantje volgen en vastleggen! Dit kan met dezelfde app als bij tip 1, alleen heb je er wel iets meer geduld voor nodig. Maak elke dag een animatieshot van je plantje. Als je animatie na een paar weken klaar is, lijkt het alsof het plantje supersnel gegroeid is. Bekijk dit voorbeeld maar eens. Succes!

Week 21

Tip 1: Speel Buitenbingo!

Je hebt nodig: 4 Natuurstad Buitenbingokaarten, 4 potloden en 3 vriendjes. Print de Natuurstad Buitenbingokaarten uit en ga op pad. Ieder van jullie heeft net weer een beetje andere kaart.

Let onderweg goed op of je iets ziet wat lijkt op de plaatjes op jouw kaart. Als je het ziet, dan mag je het aankruisen. 

Wie het eerste een volle kaart heeft, roept heel hard "Bingo!: en is winnaar.

 

Week 20

Tip 1: Ga stoepplantjes spotten!
Heb je al eens gezien hoeveel er eigenlijk tussen de stoeptegels groeit?  Daar zijn misschien wel wat plantjes bij die je kent. Schrijf het erbij met stoepkrijt, dan weten andere mensen het ook. 

Sommige plantjes zijn misschien wat moeilijk te herkennen. Geen nood!
Leen een plantengidsje uit de bieb of kijk op de site van Hortus Botanicus Leiden. Daar kan je allerlei informatie downloaden: o.a. een poster met maar liefst 52 bekende stoepplantjes. Je staat versteld van al die mini-tuintjes tussen de stoeptegel!

Tip 2: Vergroen je stadstuin!
Heb jij een tuin met veel stenen of is er geen groen te vinden naast jouw voordeur? Vergroen je stadstuin! Samen met jouw ouders kun je de tuin een beetje groener maken of zelfs een geveltuintje maken. Dat ziet er een stuk gezelliger uit en het is een fijn plekje voor insecten. Richard van Natuurstad legt in zijn blogserie uit hoe je aan de slag kunt gaan.

Week 19

Tip 1: Doe de ondersteboven-proef! 
Zwaartekracht is heel erg belangrijk. Wist je dat wij zonder zwaartekracht van de aarde zouden vallen? Door de zwaartekracht blijven we dus als een soort magneetjes op de aarde vastzitten. We weten daardoor ook heel goed wat onder en boven is. Als we omhoog springen gaan we vanzelf weer naar beneden.

Planten kunnen niet springen natuurlijk, maar ook zij weten wat het verschil tussen onder en boven. Dit kan je bewijzen door een proefje te doen. Open deze link, daar vind je de uitleg van de proef. Wij zijn benieuwd hoe ondersteboven je hiervan zult zijn!

Tip 2: Bouw een lekker nestje!
Dieren bouwen nesten, holletjes, kuilen en zelfs luchtbellen onderwater. Zij doen dat meestal om hier veilig te slapen en om hun baby’s te beschermen.

Er zijn vogels die het leuk vinden om een mooi siernest te bouwen om een vriendinnetje te vinden. De winterkoning maakt soms wel 12 verschillenden nesten om de vrouwtjes uit te laten kiezen!

Kan jij ook een mooie hut maken om gezellig in te zitten? Vraag thuis wat spullen om mee te bouwen zoals stoelen, oude lakens, knijpers en touw of zoek buiten takken. Misschien maak je wel nieuwe vrienden door het bouwen van jouw mooie hut. Veel plezier!

Week 18

Tip 1: Zoek oranje in de natuur!
Maandag 27 april is het Koningsdag en dan kleurt alles oranje in Nederland. Hoeveel verschillende oranje voorwerpen kun jij vinden in de natuur? De natuur maakt behalve oranje nog veel meer kleuren. Hoeveel verschillende kleuren kan jij vinden in de natuur? Maak eens een mooie regenboog met de spullen die je in de natuur hebt gevonden. Wij zijn heel benieuwd!

Tip 2: Bouw als een insect!
Wist je dat heel veel dieren in de natuur fantastische bouwers zijn? Mieren graven kilometers  lange gangen onder de grond, zonder dat het instort. Termieten bouwen meters hoge torens van modder en gras. En bijen en wespen maken perfecte zeshoeken zonder liniaal. Kun jij van lego ook een perfect stevig huis bouwen? Kijk maar eens of jij ook een stevige toren of een stapel zeshoeken kunt bouwen zonder dat het instort. Veel plezier!

Week 17

Tip 1: Kleur 4 hommels!
Het afgelopen weekend kon je meedoen aan de Nationale Bijentelling.  Met dit mooie weer zie je heel veel bijen vliegen! Wist je dat er in Nederland wel meer dan 359 verschillende rondvliegen?

Hommels zijn ook bijen maar dan wat dikker en hariger. Ze zien er daardoor wat vriendelijker uit. Hoeveel verschillende hommels kan jij spotten? Kleur maar eens 4 verschillende hommels in op onze kleurplaat

Tip 2: Doe de Vogeltjesdans!
Vogels zijn op dit moment bezig om nesten te maken voor hun eieren. Vogels versieren elkaar door er mooi uit te zien, mooi te zingen, te dansen of door een mooi siernest te bouwen. Kijk en luister maar eens of je vogels dat ziet of hoort doen.

Kun jij een andere vogel versieren? Probeer of jij een mooi liedje kunt zingen met een dansje erbij, misschien wordt er dan wel iemand verliefd op jou! Als je het leuk vindt kun je de filmpjes met ons delen. We zijn benieuwd!

Week 16

Tip 1: Ga wolken spotten!
Als je naar de lucht kijkt zie je veel wolken langs komen. Ga eens op je rug liggen en kijk goed naar boven. Wat zie je? Kun je misschien vormen of dieren er in zien? 

De wolken veranderen steeds, dus er blijft altijd iets te zien!

Tip 2: Zinken of drijven?
Ga buiten eens op zoek naar natuurlijke materialen: bladeren, steentjes, takjes of bloemen. Neem dit mee naar water. Misschien is er een sloot of vijver bij je in de buurt. Als dat er niet is kun je thuis ook een emmer met water gebruiken.

Probeer maar, wat blijft drijven en wat zinkt?

En als je dingen op elkaar legt? Bijvoorbeeld een steentje op een blaadje, of een paar takjes op een blaadje. Drijft of zinkt het dan?

Tip 3: Help de bij!
Op 18 en 19 april organiseert Nederland Zoemt de Nationale Bijentelling. Tel de bijen in jouw tuin, balkon of in de buurt van jouw huis. Door samen de bijen in Nederland te tellen, leren we meer over de bij en kunnen we ze beter helpen. Je kunt ook helpen door het leefgebied van de bij te vergroten. Zaai bloemenzaadjes! Vraag een gratis zakje wilde bloemen zaden aan via KRO-NCRV Bee Friendly.

Week 15

Tip 1: Maak een Natuurkunstwerk!
Word jij de Natuurkunstenaar van de week? Het thema van deze week: Verliefde Vogels. Maak een kunstwerk en wie weet win jij een prachtig natuurboek! Lees meer

Tip 2: Onderzoek: hoe groeit een zaadje?
De meeste planten beginnen hun leven ondergronds. Ze groeien uit zaad dat op de grond is gevallen. Er is een manier om te zien wat er onzichtbaar onder de grond gebeurt!

Je hebt nodig: een glazen pot, droge bonen (bruine bonen uit de supermarkt kunnen, maar je kunt dit ook proberen met gedroogde mais of kikkererwten), keuken-/wc-papier of watten en water

Rol het stuk keuken-/wc-papier op en stop het in het potje. Leg de boon/het zaadje tussen het papier en het glas. Maak het papier vochtig. Zet het potje op een warme en lichte plek. Kijk elke dag of je boon / het zaadje al begint met groeien. Begint het plantje al met groeien? Deel je ontdekking via #ontdekjebuiten

Week 14

Tip 1: Ga op zoek naar kriebelbeestjes!  
Heb jij een tuin of speeltuin in de buurt en speel je daar graag? Schep ook eens met een schepje of een lepel tussen de plantjes en bekijk wat voor kleine beestjes je daar kunt vinden. Kleine beestjes zijn heel erg belangrijk voor het bodemleven en voor de planten, dus wees lief voor ze. Wil je weten wat voor beestjes je bent tegen gekomen? Bekijk de zoekkaart.

Tip 2: Ga vogels spotten! 
Kun je niet naar buiten? Ga in je tuin of op je balkon staan, of doe een raam open en luister goed. Zie je vogels? Kun je ze ook horen?  Doe je ogen dicht en probeer goed te luisteren. Wil je weten welke vogel je hoort? Ga naar www.vogelgeluid.nl. Hier kun je opzoeken welke vogel je gehoord hebt.