Educatie

uil eikenblad

Leren in het groen – met hart, hoofd en handen

Natuurstad Rotterdam leert jong en oud - met hart, hoofd én handen - alles over natuur, milieu en gezondheid. Jaarlijks ontvangen we meer dan 50.000 leerlingen op onze lescentra en in de tuinen. Door kinderen en volwassenen de natuur te laten beleven en ervaren, bouwen we aan hun ecologisch bewustzijn. Dat doen we interactief.

We leggen hiermee een solide basis die leidt tot het inzicht dat alles met elkaar verbonden is in de natuur, en dat wij mensen daar deel van uitmaken. Ook is er altijd een koppeling met het dagelijks leven. Dit is nodig om oorzaak- en gevolgsystemen te begrijpen en de consequenties van ons eigen handelen te kunnen inschatten. Met als uiteindelijk doel dat mensen bewuste keuzes maken, die bijdragen aan een duurzame, groene en gezonde samenleving - in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Aanbod en maatwerkprogramma’s

Leren in het groen is er voor (onderwijs)organisaties, instellingen en bedrijven. Er zijn 17 natuurlessen, waaronder Schooltuinieren. Het Schooltuinieren - zelf voedsel zaaien, verzorgen, oogsten en tot een maaltijd verwerken - is al ruim honderd jaar een succesformule in Rotterdam. Daarnaast bieden we Gastlessen, Leskisten/-pakketten en Ontdekkingstochten - deze staan binnenkort ook vermeld op de site.

We ontwikkelen ook programma’s op maat die aansluiten bij een vraag of thema. Dit doen we zowel voor scholen als voor bedrijven, organisaties en instellingen. Deze programma’s zijn beschikbaar op een van onze locaties of op een andere gewenste/geschikte plek.

Op de onderstaande kaart staat een overzicht van onze lescentra en tuinen verspreid over de stad.

Overzichtskaart Locaties Natuurstad Rotterdam

Op deze pagina vind je het overzicht van ons standaard aanbod. Je kunt dit volledige aanbod bekijken of een selectie maken door keuzes te maken/te filteren.

Heb je vragen over ons aanbod? Stuur een mail naar educatie@natuurstad.nl of bel naar 088 - 600 39 00.

Direct naar de NME-gids kan ook.

Peuters

Groep 1-2

Een les vol ontmoetingen met planten, dieren en niet-levend materiaal, en de verwondering hierover. Maar vooral: voorzichtig leren zijn met alles wat leeft!

Wie zijn al die kleine beestjes die de kinderen in hun omgeving zien en hoe bewegen ze? Een kennismaking met de meest voorkomende.

Spelenderwijs verschillende dieren op de stadsboerderij ontmoeten, en zo positieve ervaringen opdoen met deze dieren - dé kern van deze les. 

Waar komen de ingrediënten van ons voedsel vandaan en hoe verwerk je deze tot een lekker gerecht. Tijdens de les wordt er natuurlijk ook gesmuld. 

Groep 3-4

Waar komt ‘onze’ melk vandaan? Door doe- en kijkopdrachten komen kinderen heel wat te weten over melk en proeven ze verschillende soorten.

Sommige dieren komen uit een ei, andere uit de buik van de moeder. Een les over manieren waarop dieren geboren worden en zich ontwikkelen.

Veel Rotterdamse gezinnen hebben of willen een huisdier. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? In de les het antwoord op deze vraag.

Helemaal zelf - met een schepnet - ontdekken wat er leeft in en om de sloot. Door deze les gaat er een nieuwe wereld open voor de kinderen.

Groep 5-6

Wie horen we dagelijks fluiten, vaak zonder dat we er echt aandacht voor hebben? Hoog tijd om te ontdekken wie deze vogels zijn, in hun eigen omgeving.

Paddenstoelen zijn niet altijd goed zichtbaar. Maar wel tijdens deze les vol verwondering over de vele verschillende vormen en soorten. 

Wat maakt knaagdieren zo succesvol in het dierenrijk? Alles komt langs: hun leefwijze, lichaamsbouw, zintuigen, gedrag en plaats in onze natuur.

Een afvalscheidingsles, omdat het zonde is dat resten van groente, fruit en ander eten bij het restafval terechtkomen. Terwijl het ook compost kan worden.

Amfibieën en reptielen, zo verschillend en toch vaak over één kam geschoren. Tijdens deze les een uitgebreide kennismaking met de twee diergroepen.

Van kriebeldieren op je hand tot het samen verwerken van de oogst, je beleeft het op de schooltuin van Natuurstad.   

Groep 7-8

Een afvalscheidingsles, omdat het zonde is dat resten van groente, fruit en ander eten bij het restafval terechtkomen. Terwijl het ook compost kan worden.

Het ontdekken van de flora en fauna rondom de lescentra van Natuurstad - dat is waar het in deze les om draait. Een les vol beleving en ervaring.

Dat we afhankelijk zijn van de natuur realiseren we ons nauwelijks meer. Dus is de vraag: kunnen we nog leven zonder de gemakken van deze tijd?

Wist je dat er Nederland ongeveer 300 soorten bijen leven? Volg deze les over hun leefwijze, manier van communiceren en rol in onze voedselvoorziening.

In de sloot krioelt het van leven. De hoeveelheid diertjes en de gevarieerdheid daarvan, zegt iets over de kwaliteit van het water.