vlinder bladeren bij

Dierenwelzijn

In ons Dierenwelzijnsbeleid staat beschreven hoe we als Natuurstad met dieren omgaan en waarom we dat op deze manier doen. Het beleid sluit aan op de missie van Natuurstad en komt onder meer voort uit de Nota Dierenwelzijn van de gemeente Rotterdam. Daarnaast is het uiteraard gebaseerd op de wetten en regels voor het houden van (landbouw)huisdieren op kinderboerderijen en omarmt het de rechten van dieren.

De meest gestelde vragen over hoe wij omgaan met dierenwelzijn lees je onderaan deze pagina.

dierverzorger met koe bij natuurstad

Bewuste keuzes maken

Thijs Overduin, Coördinator Stadsboerderijen De Kraal en De Wilgenhof, is een van de medewerkers van Natuurstad die was betrokken bij het opstellen van het Dierenwelzijnsbeleid van Natuurstad: “Ik was onder meer verantwoordelijk voor de inventarisatie van het dierenbestand. We hebben gekeken hoeveel dieren er zijn, waar ze vandaan komen als ze niet bij ons geboren worden en waar ze heen gaan als we ze niet meer kunnen houden. Deze feitelijke informatie bracht aan het licht dat er verschillen waren bij de locaties, niet iedereen had dezelfde werkwijze. Met het beleid kunnen we dit nu overal gelijk trekken.”

Minder dieren afvoeren

Een ander punt dat Thijs naar voren brengt, is dat de locaties ook de onderlinge samenwerking verbeteren doordat nu overall bekend is wat het dierenbestand per locatie is. “We hoeven minder dieren aan te kopen én zeker zo belangrijk: ook minder dieren af te voeren. Ze blijven binnen Natuurstad. Onze afzet vergemakkelijkt hiermee. Helaas moeten we natuurlijk de dieren, die niet meer bij ons passen, bijvoorbeeld omdat ze agressief zijn, wél weg doen. Of naar een andere eigenaar of naar de slacht als het niet anders kan.”

Voorlichting

“Doordat wij zelf hele bewuste keuzes maken, is het ook makkelijker onze bezoekers voor te lichten. We krijgen namelijk veel vragen van bezoekers over de omgang met dieren, het eten van vlees en het verschil tussen ‘gewoon’ vlees en biologisch vlees. Tegelijkertijd biedt het beleid een kapstok om kritisch te blijven kijken naar hoe we met dieren omgaan.”

Natuurstad is bewust van het feit dat er in de maatschappij veel verschillende meningen zijn over dierenwelzijn. Bovendien veranderen de meningen over dit onderwerp ook regelmatig. Daarom blijven we deze verscheidenheid aan meningen, zowel intern als extern, goed volgen en passen ons beleid aan als dat nodig is.

Veelgestelde vragen

Waarom houdt Natuurstad dieren op de stadsboerderijen?
We houden (landbouw)huisdieren voor educatie, opleiding en recreatie.
Op onze stadsboerderijen worden veel lessen over de natuur en dieren gegeven aan leerlingen van de basisscholen in Rotterdam. Zij leren hier met begrip en respect omgaan met de natuur en de dieren die hierin leven.

Op onze stadsboerderijen leren toekomstige dierverzorgers tijdens hun opleiding de praktische kanten van het vak, die zij niet uit boeken of lesstof kunnen leren.

Door de aanwezigheid van de dieren op de stadsboerderijen kunnen veel mensen dieren bekijken, aaien of voeren. Op deze manier leren veel mensen over dieren en de natuur. Het contact met dieren heeft ook goede invloed op de gezondheid van de mens.

Waar is het Dierenwelzijnsbeleid van Natuurstad op gebaseerd?
De uitgangspunten van ons Dierenwelzijnsbeleid zijn de ‘vijf vrijheden’ van The British Farm Animal Welfare Council (De Britse organisatie voor het welzijn van boerderijdieren).

Onze dieren zijn vrij van: honger en dorst; pijn, verwonding en ziekte; ongemak; angst en stress en zijn vrij om natuurlijk gedrag te vertonen.

Wat is nog meer belangrijk voor het dierenwelzijnsbeleid?
We hebben ook aandacht voor eerlijke communicatie rond dierenwelzijn en de deskundigheid van ons dierverzorgend personeel.

Wordt er gefokt met de dieren?
Er wordt bij Natuurstad alleen gefokt met dieren om het aantal dieren op de boerderij gezond te houden en om de natuurlessen aan basischoolleerlingen te kunnen geven.

Blijven alle dieren hun hele leven op de stadsboerderijen?
Helaas kunnen niet alle dieren hun hele leven op de boerderij blijven. Dieren die niet bij Natuurstad kunnen blijven worden op andere plekken geplaatst. We verkopen deze dieren zoveel mogelijk ‘voor het leven’. Dit betekent dat zij op een andere plek oud mogen worden. In sommige bijzondere gevallen worden dieren verkocht aan handelaren. Hierbij kan het gebeuren dat een dier geslacht wordt en verwerkt tot voedsel.

Hoe zorgen jullie voor de dieren bij hitte en kou?
Als het heel warm of heel koud wordt, letten we natuurlijk extra goed onze dieren. Op hele warme zomerdagen krijgen ze bijvoorbeeld extra water, dieren-ijsjes en maken we extra schaduw. In de winter kunnen de dieren lekker warm schuilen in hun verblijf wanneer ze willen.

Kun je dieren inleveren bij Natuurstad?
Nee. Bij Natuurstad vangen we geen dieren op. Wel kunnen de dierverzorgers je tips geven over de verzorging van dieren of eventueel adressen van opvanglocaties waar je wel met een dier terecht kunt.

Kan ik het hele beleid over dierenwelzijn bij Natuurstad ergens lezen?
Ja. Je kunt het Dierenwelzijnsbeleid downloaden als PDF. Heb je vragen over ons Dierenwelzijnsbeleid? Stuur dan een bericht naar info@natuurstad.nl.