Boomfeestdag 2023

Bomen zijn onmisbaar, zeker in een drukke stad als Rotterdam. Daarom deed Natuurstad samen met de gemeente op woensdag 15 november weer mee aan de Nationale Boomfeestdag met als thema: Opgroeien met bomen. Samen met basisschoolleerlingen van O.B.S. De Plevier werden elf bomen in Hoogvliet geplant.

boomplantfeest 2023

De kinderen kregen die dag eerst natuurles over de functie van bomen in de stad. Ze geven verkoeling, werken als waterbuffer, filteren fijnstof en nemen CO2 op.
Samen met directeur René Munsters en andere Natuurstad medewerkers, werden 8 perenbomen en drie esdoorns langs de Hoogvlietsekerksingel door de leerlingen geplant en wormen aan de aarde toegevoegd. De ochtend werd feestelijk afgesloten met het onthullen van een herinneringspaal. Alle kinderen kregen daarna een oorkonde en een gezonde snack.

boomplantdag

Van boomfeestdag naar boomplantseizoen

De Nationale Boomfeestdag wordt sinds april 1957 jaarlijks gevierd. Rotterdam en Stichting Natuurstad doen hier samen al jaren aan mee. De boomfeestdag vond altijd begin van de lente plaats, maar werd door corona in 2021 verplaatst naar november. Dit is zo gebleven, omdat dit de beste periode is om nieuwe bomen te planten. De grond is nog warm van de zomer en de jonge aanwas krijgt de tijd om te aarden, voordat het gaat groeien in de lente. De Boomfeestdag is nu breder getrokken en fungeert als de start van het Boomfeestdag Plantseizoen dat loopt tot eind maart 2024.

 

Opgroeien met bomen

Het landelijke thema van de Boomfeestdag 2023 is: opgroeien met bomen.  Leerlingen van basisscholen in heel Nederland gaan onderzoeken waarom het belangrijk is om op te groeien in een omgeving met bomen. Ze brengen in kaart of hun leefomgeving groen genoeg is om in op te groeien. En ze ontdekken hoe bomen groeien. Zelf een boom planten en die jaren erna zien opgroeien, maakt de Boomfeestdag compleet. 

Meer informatie: www.boomfeestdag.nl
 

Foto credits: gemeente Rotterdam - David Rozing