Natuurlijke speeltuin op De Wilgenhof

Kinderboerderij De Wilgenhof krijgt een nieuwe speeltuin: een natuurlijke speeltuin. Vandaag zijn de werkzaamheden van start gegaan.

Plattegrond Natuurlijke speeltuin

De speeltuin op kinderboerderij De Wilgenhof in Hillegersberg is bij veel kinderen en ouders erg populair en wordt intensief gebruikt. Terwijl de kinderen klimmen en klauteren of gewoon lekker in het zand spelen, genieten de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s van het zonnetje. In de speeltuin worden al 20 jaar mooie herinneringen gemaakt. Om ervoor te zorgen dat er nog 20 jaar plezier gemaakt kan worden, wordt de speeltuin dit voorjaar compleet vernieuwd dankzij Stichting Fonds de Boer.

Natuurlijke speeltuin

De Wilgenhof krijgt een echte natuurlijke speeltuin. Een natuurlijke speeltuin, de naam zegt het al, is een natuurlijke speelomgeving waarin natuurlijke materialen worden gebruikt en waarin ontdekking en beleven centraal staan. Een natuurlijke speeltuin stimuleert kinderen om op verschillende manieren te spelen. Al vroeg krijgen kinderen veel structuur mee in het leven. De natuurlijke speeltuin is een plek om vrij te zijn, om vies te worden. Een klassiek speeltoestel heeft vaak één functie; in de natuurlijke speeltuin kan elk speelobject zijn wat je maar kunt bedenken. Kinderen zijn reuze creatief en verzinnen hun eigen spel. In de natuurlijke speeltuin kunnen de kinderen op speelse wijze hun eigen grenzen steeds een beetje verleggen door risico te nemen, in een vrije en toch veilige omgeving. De natuurlijke speeltuin is voor álle kinderen. Ook kinderen die mindervalide zijn en bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, kunnen veel plezier hebben in de nieuwe speeltuin.

Start sloop

De bouw van de natuurlijke speeltuin begint met de sloop van de oude speeltuin. Voor het officiële startmoment van de sloop klom Berent Stapelkamp namens Stichting Fonds de Boer op de kraan. Veel van de oude materialen worden weer hergebruikt in de nieuwe speeltuin.

Stichting Fonds de Boer

De natuurlijke op kinderboerderij De Wilgenhof wordt mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Fonds de Boer. Deze stichting beheert het legaat van de heer C. de Boer. Meneer de Boer genoot zo van zijn bezoekjes aan De Wilgenhof, dat hij de kinderboerderij opnam in zijn testament. Dankzij deze nalatenschap heeft De Wilgenhof al vele mooie projecten kunnen realiseren, waaronder een konijnenheuvel, zonnepanelen en de aanbouw van het 2e leslokaal.

Plattegrond natuurlijke speeltuin
Aannemer Hoven Landscaping, het bestuur van Stichting Fonds de Boer en de collega's van Natuurstad hebben samen gewerkt aan een uitdagend ontwerp voor de natuurlijke speeltuin.

Opening

Het streven is dat de natuurlijke speeltuin in juni klaar is. Wanneer de kinderboerderij weer opengaat, zal de speeltuin op feestelijke wijze worden geopend. Volg Natuurstad en kinderboerderij De Wilgenhof op social media om updates van de bouw te volgen.