Radio Rijnmond op bezoek

Erik Lemmers van Radio Rijnmond bracht een bezoek aan educatieve tuin Lieven de Key in Prins Alexander. De kinderen mogen daar weer aan de slag in de moestuin. Aan het einde van de lessenserie bakken ze gezonde pizza met hun zelf geoogste ingrediënten. Erik volgt ze op de radio bij het zaaien en oogsten. Educatie Specialisten Jos en Danijela vertellen Erik in de uitzending alles over de opstart van het schooltuinseizoen.

Erik Lemmers op Lieven de Key

Jos: ‘Kinderen krijgen ieder jaar een gratis basisles aangeboden. Daarin leren ze wat natuur is en waar hun voedsel vandaan komt. Kinderen die niet luxe hebben van een tuin hebben, ervaren zo het proces van zaaien tot oogsten bij natuurstad.’ In de reeks van vier afleveringen volgt presentator Erik van Radio Rijnmond de kinderen bij het zaaien tot het oogsten van de groentes. In de eerste uitzending moeten de kinderen onkruid wieden en daarna planten ze prei, paprika en basilicum. Eerder hebben ze al aardappels geplant waar de kinderen dol op zijn: ’vooral gesneden en gefrituurd’.

Bij de lessen zijn ook enkele ouders aanwezig. Zo ook de moeder van Valerie: ‘Ik vind het heel leuk om te zien hoe de kinderen tuinieren. Ze werken hier echt in de grond en hebben ook met beestjes te maken. Iets dat ze met bijvoorbeeld de moestuintjes van de supermarkt niet meemaken, die zijn klinisch en schoon. Ik zie het enthousiasme groeien bij Valerie. Als de kinderen bij aankomst het onkruid zien staan, zijn ze eerst ontmoedigd maar na een uurtje werken, zien ze dat het er weer beter bij staat. Dat is goed voor kinderen die tegenwoordig een hele korte spanningsboog hebben.’

‘Ik wil wel een snoepplant of een geldboom.’

Het tweede deel van de les is gestart. Erik spreekt Lot, lerares van De Nieuwe Park Rozenburgschool: ‘Ik vind het heel erg leuk om te zien hoe kinderen eigen verantwoordelijkheid dragen voor hun tuintje, hoe ze vieze handen krijgen en in de natuur staan. Helemaal top!’ Leerling Olivier bevestigt dit: ‘Tuinieren niet echt mijn ding omdat ik er niet goed in ben maar ik vind het toch wel leuk.’ Lot: ‘Niet iedereen is enthousiast in het begin maar je merkt dat zodra ze hun eigen tuin hebben, daar ook een soort liefde voor groeit. Elke week komen ze hier terug en dan zien ze hoe hun sla er bij staat en dat hun ui is gegroeid. Dan wordt het toch van hen.’ Olivier: ‘Soms plant ik planten waarvan ik niet weet wat het is. Ik zou wel een snoepplant willen hebben of een geldboom.’ Lot lachend: ‘Er valt nog wel wat te leren op het gebied van tuinieren.’

Radio Rijnmond Lieven de Key

Aan het einde van de les zijn de kinderen erg enthousiast. Na een middag hard werken hebben ze onkruid gewied en basilicum, prei en paprika geplant. Aan het einde van de serie zullen ze daar pizza mee bakken. Een kind roept: ‘Wat ik echt leuk vind aan tuinieren is dat je eerst iets in de aarde stopt dat daarna je bord beland. Dat is bijzonder.’ Over een maand, op 9 juli, is Erik er weer om te kijken hoe de moestuin ervoor staat, op 17 september om te oogsten en op 8 oktober om de zelf geoogste groentes te eten en te feesten.

Beluister de volgende uitzendingen via Radio Rijnmond of online via www.rijnmond.nl/radio