Zomer bij Natuurstad

Je hoeft helemaal niet ver weg op vakantie om je in een andere wereld te wanen. Er is deze zomer van alles te doen bij Natuurstad!

Zomer bij Natuurstad - meisje met geitje

Ontdek de wondere wereld van de bij

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen voor groente en fruit. Bij Natuurstad leren kinderen dat er vele soorten bijen zijn, zoals bijvoorbeeld de honingbij en de wilde bij. Dat is nog steeds hard nodig, vertelt educatief medewerker Eefje. De wilde bij staat de laatste jaren erg onder druk, omdat er te weinig planten en bloemen zijn in Nederland. Hoewel er steeds meer bijenkasten staan, komt de wilde bij hierdoor juist in het nauw. Eefje legt uit: “Wilde bijen zijn solitair, dat betekent dat ze alleen leven. Ze wonen in kieren en gaten. De honingbij wordt gehouden door de mens en leven in volken van wel 30.000 bijen. Zij winnen makkelijk van de wilde bij en pakken hun eten af.” Hoe meer bijenvolken je neerzet, hoe minder eten voor de wilde bij.

bloem en insectenhotel bij natuurstad

Eefje roept daarom op om thuis een fijne omgeving te maken voor de wilde bij, door inheemse soorten bloemen op je balkon of in de tuin te zetten of insectenhotels op te hangen. Die kun je makkelijk zelf maken. Voor tips over het helpen van de wilde bij kun je altijd terecht bij de Natuurstad-medewerkers.

Bezig bijtje

Op kinderboerderij De Blijde Wei staan naast veel bloemen en insectenhotels ook bijenkasten om kinderen meer over honingbijen te leren.

Educatief medewerker Eefje bij de bijenkasten

“Kinderen vinden het altijd heel interessant om te ontdekken hoe goed georganiseerd de honingbijen zijn. De koningin deelt de taken uit en de werksters hebben vanaf hun geboorte een duidelijke taak. De eerste dag maken ze een cel schoon, daarna die van hun broers en zussen en zo klimmen ze langzaam op naar hun allergevaarlijkste taak: het halen van water of nectar om honing van te maken. Ze zijn dan tussen de vijfendertig en veertig dagen oud en klaar om te sterven. Dit doen ze helemaal zonder ruzie te maken.” 

Jeugd Vakantiepaspoort

Ben je ook benieuwd naar de fascinerende wereld van insecten? De bijenkasten zijn zeven dagen per week te bekijken op De Blijde Wei en je kunt een medewerker van Natuurstad altijd vragen stellen. De speurtocht voor het Jeugd Vakantiepaspoort gaat op De Blijde Wei over insecten en heeft leuke en interessante weetjes.

het jeugdvakantiepaspoort bij Natuurstad

Je kunt trouwens op alle kinderboerderijen van Natuurstad een andere speurtocht voor het Jeugd Vakantiepaspoort doen. Iedere locatie heeft zijn eigen speurtocht. Lees meer over het Jeugd Vakantiepaspoort in dit artikel: Jeugd Vakantiepaspoort bij Natuurstad

 Op kraamvisite bij de lammetjes

Silvester is dierverzorger bij kinderboerderij De Blijde Wei in Ommoord. Volgens hem is de zomer het leukste seizoen voor bezoekers. Het is dan lekker weer, alles staat in bloei en er lopen jonge dieren rond, zoals de pasgeboren lammetjes. Kinderen vinden jonge dieren fantastisch.

Dierverzorger Silvester op kinderboerderij De Blijde Wei van Natuurstad

Silvester vindt het bijzonder om te zien als kinderen vol bewondering met jonge dieren omgaan. “Je ziet dat er respect ontstaat vanuit het kind voor de dieren.” Als kinderen druk zijn, dan schrikken dieren daarvan, maar als je ze rustig benadert, zul je merken dat de dieren dat veel fijner vinden.

lammetje op de kinderboerderij bij natuurstad

Koffiedrinken op het terras

Terwijl de kinderen met de dieren spelen, kunnen de ouders iets eten of drinken bij De groene kikker. Silvester is blij dat het restaurant weer helemaal open is: “Het is een leuke plek om op het terras te zitten, koffie of thee te drinken of poffertjes te eten”. De groene kikker is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 16:30 uur.

kinderboerderij de blijde wei van natuurstad

Verder worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. Op 3 augustus kunnen ze bijvoorbeeld helpen met het verzorgen van de dieren en meelopen met een echte dierverzorger. Voor deze activiteit moet je je inschrijven.  Meer informatie vind je hier: Meehelpen op De Blijde Wei

Op 16 september is er op De Blijde Wei een avondexcursie. Kinderen kunnen dan vleermuizen horen en nachtvlinders spotten. Een bijzondere en leerzame avond op een moment dat de kinderboerderij eigenlijk al gesloten is. Op 14 augustus organiseert het Ommoordse Veld een zondagmiddagconcert op De Blijde Wei. Je kunt alle zomeractiviteiten van Natuurstad bekijken in onze agenda.

Blotevoetenpad bij De Enk

Wist je dat je voeten veel meer voelen dan je handen? Het blotenvoetenpad op educatieve tuin De Enk is daarom echt een ervaring. Tuinman Ed legt uit wat het pad zo bijzonder maakt: “In je handen zitten veel zenuwuiteinden, maar in je voeten nog meer. Op het bloetenvoetenpad liggen verschillende natuurlijke materialen en structuren zoals hout, steen en een evenwichtsbalkje. Daar loop je op blote voeten overheen. Voor kinderen is dat hilarisch, maar ook voor volwassenen is het interessant, want dan kom je er achter wat je allemaal kunt voelen.”

tuinman ed bij het blotevoetenpad op educatieve tuin de enk van natuurstad

Langs het pad staan bordjes in de vorm van een voet met leuke weetjes over blote voeten. En er valt nog meer te ontdekken, want langs het pad groeien fruithagen waar je van mag snoepen. Het blotevoetenpad is wel 150 meter lang en heeft veel afwisseling. Je loopt door bosjes en soms is het donker, op een ander plekje eet je een framboos en dan loop je weer door het water of de modder. Een leuke ontdekkingsroute.

het blotevoetenpad op educatieve tuin de enk van natuurstad

Het blotevoetenpad is ook onderdeel van het Jeugd Vakantiepaspoort en net als alle andere locaties van Natuurstad gratis te bezoeken.

Bloemen plukken bij De Enk

Langs het blotevoetenpad zie je allemaal bloeiende bloemen. En bij De Enk mag je die zelfs plukken. Bij de ingang liggen mandjes en scharen zodat je een klein bosje mee naar huis mag nemen.

bloemen plukken bij natuurstad

Kortom, genoeg speelplezier op de locaties van Natuurstad deze zomer! Alle activiteiten vind je in de agenda en de gegevens van de locaties vind je op de pagina's van de kinderboerderijen en de tuinen

We zien je graag deze zomer!