Melk

Waar komt ‘onze’ melk vandaan? Door doe- en kijkopdrachten komen kinderen heel wat te weten over melk en proeven ze verschillende soorten.

Waar komt onze melk vandaan

In onze dagelijkse voeding nemen melkproducten (vaak) een belangrijke plaats in. Tijdens de les ‘Melk’ komen de leerlingen erachter waar ‘onze’ melk vandaan komt. Wanneer geven moederdieren eigenlijk melk? Voor wie maken ze deze melk? Wat is de naam van de groep dieren die moedermelk maakt? Door doe- en kijkopdrachten komen kinderen heel wat te weten over het onderwerp ‘melk’. Ook is het proeven van verschillende soorten melk onderdeel van de les.

De kinderen zien gelijk bij de start van de les hoe een geit gemolken wordt. Na deze wonderbaarlijke ervaring bespreken we wat de kinderen zojuist hebben gezien. Aansluitend beginnen ze aan een circuit van opdrachten. Proeven, zelf boter maken, melken en meer komen aan bod. Ter afsluiting van de les is er een korte samenvatting en een evaluatie.   

De les duurt 75 minuten en wordt volledig begeleid door een Medewerker Educatie van Natuurstad.

Lescyclus

Deze les is onderdeel van een korte lescyclus, die bestaat uit: een voorbereiding op school, de les op de kinderboerderij en de verwerking op school. Deze lesactiviteiten ontvang je nadat je een tijd en datum hebt gereserveerd voor deze les via een bevestigingsmail.

Doel van deze les

De leerlingen leren dat voedsel voor de mens deels  afkomstig is van zoogdieren en ervaren het productieproces van melk als grondstof tot eindproduct voor menselijk gebruik.

Kerndoelen basisonderwijs

De les sluit aan bij onderstaand(e) kerndoel(en) van het basisonderwijs:

  • Kerndoel 39: Milieu

  • Kerndoel 41: Bouw van organismen

SDG

Deze les levert een bijdrage aan de volgende Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030:

SDG - 2 Geen honger SDG-4 Kwaliteitsonderwijs SDG-12 Verantwoorde consumptie en productie SDG - 15 Leven op het land 

 

Belangrijk voor deze les

Het is belangrijk voor deze les rekening te houden met:

  • Extra begeleiding: ieder groepje (maximaal 6 groepjes) heeft een actieve begeleider nodig.

Op welke locaties wordt deze les gegeven?

Deze les wordt gegeven in de lescentra op onze kinderboerderijen. Deze zijn verspreid over 8 verschillende locaties in Rotterdam. Kijk op de kaart voor de kinderboerderij bij jou in de buurt. In het schooljaar 2024-2025 is deze les te volgen op de volgende locaties:

  • De Bokkesprong (Periode 4: maart - april)

  • De Kooi (Periode 4: maart - april)

  • De Beestenboel (Periode 5: mei - juni)

  • De Oedenstee (Periode 5: mei - juni)

Het is mogelijk om - voordat de les begint of na afloop - met de groep vrij onze kinderboerderij te bezoeken.

Reserveren kan via de buttons onderaan deze pagina.

Nog een les volgen?

Iedere groep van een basisschool in Rotterdam mag één gratis natuurles volgen. Wil jij met jouw groep meerdere natuurlessen volgen? Dat kan. De investering voor deze extra les is € 95 (dit is een vanaf prijs).

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een Medewerker Educatie via: educatie@natuurstad.nl of bel 088 - 600 39 00.

Reserveren

Download de Handleiding Reserveren van een les.