Vergroen je stadstuin! Deel 4

Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of je ziet prachtige foto’s van schitterende tuinen vol planten, bloemen en leuke zitjes. De wens van iedereen. Toch zien we dat veel tuinen sober zijn ingedeeld met veel tegels met weinig beplanting. Zonde! Want een groene tuin is prachtig, goed voor jou en je omgeving én heel makkelijk in onderhoud. In deze blogserie leg ik - Richard - stap voor stap uit hoe je zelf een makkelijke, groene stadstuin maakt. Ook geschikt voor je stadsbalkon.

Bloemen

Goed onderhoud is het halve werk

In de vorige blog heb je je tuintje aangelegd. Hoe is het gegaan?

Als je de planten afgelopen periode regelmatig water hebt gegeven, zie je de tuin per dag veranderen. De planten zijn gegroeid en sommige geven waarschijnlijk al wat mooie bloemen. Misschien heb je zelfs al verschillende soorten insecten zoals bijen en hommels gezien. In deze blog geef ik vier tips om je tuin goed te onderhouden.  

Tuin

 

Tip 1: Geef water

Ondanks dat de groene tuin makkelijk in onderhoud is, blijft enig onderhoud nodig. Wat vooral belangrijk is: blijf water geven als dat nodig is. Of de planten water nodig hebben, kun je aanvoelen in de grond. De bodem moet altijd vochtig zijn, is de bodem droog? Dan moet je een beetje bijsproeien.  

Tip 2: Verwijder onkruid

Verwijder het onkruid zodra dit verschijnt. Als je dat de eerste periode goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst!

Tip 3: Lees de etiketten

Hopelijk heb je de etiketten die bij de planten zaten nog even bewaard. Daar staat namelijk niet alleen op waar de plant het beste groeit maar ook wanneer hij bloeit en welke onderhoud nodig is. Ook kun je terugvinden of je de plant mag terugsnoeien of afknippen en heel belangrijk: Wanneer dat moet. Veel vaste planten hoef je namelijk niet te terug te snoeien, daar hoef je alleen de oude uitgebloeide bloem af te knippen.

Tip 4: Laat de bladeren liggen

In de herfst- of winterperiode sterft de plant af. Tenminste, de bladeren sterven af maar de plant blijft leven onder de grond. De dode bladeren op de grond bieden de plant bescherming tegen de winterse kou en deze zal daarom in het voorjaar gewoon weer uitlopen. Haal de bladeren dus niet weg.  

 

Bloei

Kortom:

  • Blijf water geven

  • Verwijder onkruid

  • Lees het etiket

  • Laat de bladeren liggen

De rest van je tuin

Je hebt nu een stukje van je tuin groener gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat je trots bent op het resultaat en eigenlijk de rest van je tuin ook groener wil maken. We gaan nu de zomerperiode in en dat is niet de beste periode om aan te planten. Nieuwe planten hebben veel water nodig en de kans dat we weer een extreme droge periode krijgen is aanwezig. De beste periode om nieuwe planten aan te planten is in het voorjaar en het najaar.

Er zijn gelukkig genoeg andere dingen die je kunt doen voor een groenere omgeving. In de volgende blog geven we tips wat je nog meer kunt doen om jouw gevel, balkon, tuin, straat of stad te vergroenen!

Tuin

Deze blog hoort bij de blogserie ‘Vergroen je stadstuin’, waarin je stap voor stap een eigen groene tuin aan legt. Lees alle delen hier:

Deel 1:  Vergroen je stadstuin 
Deel 2: Maak een beplantingsplan 
Deel 3:  Aan de slag! 
Deel 5: Een groenere stad