Vergroen je stadstuin!

Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of je ziet prachtige foto’s van schitterende tuinen vol planten, bloemen en leuke zitjes. De wens van iedereen. Toch zien we dat veel tuinen sober zijn ingedeeld met veel tegels met weinig beplanting. Zonde! Want een groene tuin is prachtig, goed voor jou en je omgeving én heel makkelijk in onderhoud. In deze blogserie leg ik - Richard - stap voor stap uit hoe je zelf een makkelijke, groene stadstuin maakt. Ook geschikt voor je stadsbalkon.

Tegels

Eerst zal ik me even kort voorstellen: Ik ben Richard en in het dagelijks leven werkzaam bij Natuurstad Rotterdam op de schooltuin De Wilgenhof. Iedere schooldag ontvangen wij kinderen uit groep vijf en zes op de schooltuin en leren ze om groente en bloemen te kweken. Ze leren om te zaaien, planten, poten en natuurlijk  om de tuin te onderhouden. Ook ontdekken ze waarom er insecten zijn en wat de beestjes in de grond doen. Uiteindelijke maken ze met hun zelfgekweekte groente een gerecht om het seizoen smakelijk af te sluiten.

In deze blog gaan we samen stap voor stap onze omgeving vergroenen. Het geheim van een succesvolle stadstuin is om goed uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn in jouw tuin of balkon. Dit doe je door antwoord te geven op de volgende vier vragen:

 

Vraag 1: Heb je zon of schaduw?

Ligt je tuin of balkon in de schaduw of juist in de volle zon of misschien wel daartussen? Om hierachter te komen maak je een globale schets van je tuin of balkon en volg je de zon. De stelregel is: Bij maximaal twee uur zon per dag heb je een schaduwtuin. Is er maximaal vier uur per dag zon? dan spreken we over een halfzon-/halfschaduwtuin. Bij meer dan vier uur zon heb je volle zon. Met deze informatie kun je later de keuze van je planten bepalen. 

Tip! Een leuke tool om de beweging van de zon zeer nauwkeurig in je tuin te bepalen is Suncalc. Hiermee volg je de zon in je tuin. Wat je terugziet is dat de westkant van je tuin de ochtendzon heeft. De noord- en oostkant hebben de middagzon en gedeeltelijk de avondzon.

 

Vraag 2: Hoe groot is je tuin of balkon?

Om een goed plan te kunnen maken, is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte je hebt in je tuin. Maar let op: niet alles hoeft groen, je wilt tenslotte ook nog ruimte over hebben om te kunnen zitten. Begin daarom met een klein stukje van de tuin. In de planvorming kun je wel de gehele tuin meenemen maar focus je eerst op ongeveer één á anderhalf vierkante meter. Voor het balkon zou ik beginnen met een paar mooie plantenbakken of potten.

 

Vraag 3: Wat is je wens?

Hoe jouw ideale tuin eruitziet is natuurlijk heel persoonlijk. Bedenk wat voor tuin je wilt. Word je enthousiast van een tuin met vaste planten en met veel bloemen voor de bijen en vlinders? Of wil je misschien wel een kleine moestuin met zelfgekweekte groente. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een tuin vol kruiden om lekker mee te koken of thee van te zetten!

Op internet vind je heel veel inspiratie voor planten in je tuin. Zoek op termen als ‘onderhoudsvrije tuin’, ‘bijen- en vlinderplanten’, ‘kleine moestuin’ of ‘eigen kruidentuin’. Combineer dit met de termen ‘halfschaduw’, ‘schaduw’ of ‘volle zon’. Afhankelijk van de uitkomst van stap 2.

Tip: Kom je leuke planten tegen? noteer dan de namen. Gebruik de volledige Latijnse plantennaam, want deze is wereldwijd hetzelfde. Door de Latijnse naam te gebruiken, heb je straks makkelijker overzicht en weet je dat je de goede soort te pakken hebt. Als je bijvoorbeeld zoekt op Lavendel krijg je heel veel soorten te zien maar verschillend in bloemvorm of kleur. Met de aanvulling Richard Grey word je direct naar het juiste grijze bloemetje geleid.

 

Vraag 4: Wat is je budget?

Je kunt natuurlijk de hele tuin aanpakken maar dat brengt de nodige kosten met zich mee. Ik zou daarom klein beginnen. Begin met maximaal anderhalf tot twee vierkante meter. Om het leuk aan te planten kom je met een budget van maximaal € 75 een heel eind. 

Met het antwoord op deze vier vragen ben je al een heel eind op weg naar je groene tuin. Heb je al zin om aan de slag te gaan? In de volgende blog is het tijd voor het beplantingsplan en ga je het stukje tuin indelen met leuke planten naar wens. Ook zoek je naar leuke planten die geschikt zijn voor jouw tuin of balkon. Daarna gaan we snel aan de slag.

Voor vragen en advies kunt u mailen naar makkelijkestadstuin@natuurstad.nl

 

Vooruitblik

Deze blog hoort bij de blogserie ‘Vergroen je stadstuin’, waarin je stap voor stap een eigen groene tuin aan legt. Lees alle delen hier:
Deel 2: Maak een beplantingsplan 
Deel 3:  Aan de slag! 
Deel 4: Goed onderhoud is het halve werk 
Deel 5: Een groenere stad